Page arrow
20.04.2020. u 22:00 @ Booksa

Tribina o stripu: Superman ili Homo superior?

Large extra large superman
Utorak
14.04.2020.

Na prvom izdanju nove serije tribina, na kojima će se obrađivati superherojska literatura, voditelj Leonard Jurić razgovarat će s Asjom Bakić, koja je na Mufu godinama pažljivo secirala superherojske filmove, o odnosu superheroja prema političkoj moderni i njezinom neprijatelju: konformizmu.

Zbog izvanrednih okolnosti prva tribina imat će svoje izdanje u obliku pisanog intervjua koji ćemo 21.4. objaviti na portalu. Kako bi usprkos tome svi imali priliku uključiti se u raspravu, pozivamo vas da svoja pitanja pošaljete na booksa@booksa.hr i ona će biti integrirana u objavljeni razgovor.

Konformizam se odnosi na prikaz "vječne sadašnjosti" kao tendenciju superherojskih priča, poput onih o Supermanu, da idealiziraju sadašnjost i da se u tim pričama nikada ništa ne mijenja u svijetu i društvu. Ljudi se mogu opustiti jer je moć koja ih štiti banalna i benevolentna. Političku modernu pak predstavljaju X-Meni koji se kao potlačena manjina moraju angažirati oko budućnosti (pa i mijenjati prošlost ako treba) jer stalno dobivaju grozomorne vizije sutrašnjice koncentracijskih logora i genocida. U doba pandemije korona virusa, kada je cijeli svijet prinuđen vjerovati svojim suverenima, pitanje opravdanosti tog povjerenja nije samo tematska fiksacija superherojskih priča nego preokupacija svakodnevnog života.


***

Intervju pročitajte ovdje.


Foto: All-Star Superman, Vol. 1, Grant Morrison.

Tribina o stripu

Kakve veze Superman ima s konformizmom? Kako su X-Meni politička moderna? Jesmo li slijepi kao Daredevil? Koji heroji su ''iz naroda'', a koji iz ''kule od slonovače''? Sva ta i mnoga druga pitanja ljubitelji superherojskih priča, a i oni koji to tek postaju, saznat će na tribini Leonarda Jurića.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu