Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
08.11.2022. u 19:00 @ Booksa

Što mi je ovo trebalo? Sven Popović i Sara Renar

Fotografija Sare Renar: Sonja Stavrova.
Ponedjeljak
31.10.2022.

O svojim utiscima i iskustvima s različitih rezidencijalnih boravaka razgovaraju dva stara drugara: Sara Renar i Sven Popović. 

Sara Renar je multitalentirana umjetnica s paralelnim karijerama arhitektice i muzičarke koja stvara na rubovima žanrova i preklapajućim umjetničkim nišama. U svom poslu ona dotiče dvije krajnosti: jednu intenzivnu u kojoj su koncertni nastupi i festivalske svirke, i drugu meditativnu u kojoj se stvara i piše. Sara svojski sudjeluje i daje svoj umjetnički doprinos u brojnim multimedijalnim projektima poput suradnje s Montažstrojem u njihovim hibridnim projektima kazališta i koncerta, rada na oblikovanju zvuka u radio drami umjetničkog kolektiva SKROZ, dok je s Teatrom Poezije osmišljavala zagrebačke posvete raznim pjesnicima: Tinu Ujeviću, Branku Miljkoviću, Krleži, Mariji Dejanović. Iza nje su i brojne rezidencije poput MAGIC CARPETS: JAM FACTORY ART CENTER rezidencijalni program za umjetnike (Ukrajina, 2021.), Elias Canetti Institute rezidencijalni program za umjetnike (Ruse, Bugarska, 2020.), ONE BEAT BALKANS glazbeni rezidencijalni program (Mali Idjoš, Srbija, 2020.), Akademie der Kuenste (Berlin, Njemačka, 2019.), European Music Incubator stipendija za mlade glazbenike (Tallinn, Genoa, Liverpool, Zagreb, Nantes, 2017/2018), dok se ona ovogodišnja u Kući za Pisce u Pazinu najviše ističe jer je svojim pozivom dala novu dimenziju talenta ovoj svestranoj umjetnici.

O bitnosti rezidencija za njen umjetnički rad pričat će i u usporedbi sa Svenovim iskustvom književnika u rezidencijama koje posjećuje u posljednjih 8 godina.

Kao svestrani komparatist i anglist Sven Popović prevodi, uređuje i piše prozu i književnu kritiku – objavio je dva romana Nebo u kaljuži (Meandarmedia, 2015.) i Uvjerljivo drugi (Fraktura, 2018.), a piše i kratke priče. Njegova proza može se naći u regionalnim književnim časopisima, zborniku Record Stories (Aquarius Records), antologiji mladih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandrof) te raznim internetskim portalima, a priče su mu uvrštene i u Best European Fiction 2017 (Dalkey Archive Press) i prevedene na engleski, njemački, poljski, katalonski, makedonski i rumunjski. Sven je do sada bio gost u nekoliko bitnih književnih rezidencija od Pazinske Kuće za pisce 2017. i Krokodilove rezidencije u Beogradu iste godine, preko Barcelone, Graza, Temišvara, Skopja, Kamova u Rijeci, do ovogodišnjeg Matulovog grunta u Međumurju i naredne rezidencije u Ljuljani.

Sven se ne zaustavlja samo na književnom polju, već strastveno prati glazbu i piše glazbene kritike za specijalizirane časopise i portale, što je, pored generacijske i prijateljske poveznice, i razlog da zajedno sa Sarom profesionalno pretrese ova dva umjetnička polja i napravi paralele o uvjetima rada u ovim stvaralačkim područjima.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Što mi je ovo trebalo?

''Što mi je ovo trebalo?'', zapitaju se često autori i prevoditelji kad se nađu kilometrima od doma, u skroz novom mjestu, gradu, otoku, državi, gdje traže mir i inspiraciju za knjige na kojima rade. O njihovim iskustvima te prilikama i neprilikama u koje zapadaju saznajemo u razgovorima o književnim i prevodilačkim rezidencijama. O čemu se, zapravo, radi, što se krije iza te pomalo gorde imenice "rezidencija" i kako sve te "rezidencijalne" stvari stvarno izgledaju u stvarnosti približit će nam osobe koje su prošle kroz to iskustvo. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu