Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
11.02.2020. u 18:30 @ Booksa

Što mi je ovo trebalo? Pogačar i Sršen

Large clipboard1
Ponedjeljak
03.02.2020.

Ove godine organiziramo 4 razgovora na kojima će osobe od pera i rječnika podijeliti svoja iskustva boravka na književnim ili prevoditeljskim rezidencijama. Većina nas koji nismo bili na njima smatra rezidencije divnim plaćenim putovanjem na lijepo i udaljeno mjesto na kome imaš svo vrijeme svijeta samo za svoje pisanje ili prevođenje. Namjera je ovih razgovora saznati koliko je to istina, a koliko pusti sanak, koje preduvjete morate imati da upadnete na to „radno mjesto", a kad ga jednom ugrabite što se od vas očekuje, je li u stvarnosti sve tako obećavajuće, na što sve treba misliti, a koja očekivanja je odmah bolje prekrižiti.
Razgovor će dati dublji uvid u prilike koje su vezane za ideju organiziranja i sudjelovanja u rezidencijalnom boravku: rad u drugačijem kontekstu, interakcija s kulturnom, umjetničkom i društvenom scenom, te kritički osvrt na utjecaj na lokalnu zajednicu i književnu produkciju, kao i poticanje kulturnog turizma.

Prvi koji će na ova pitanja ponuditi svoje odgovore su Marko Pogačar, pjesnik s ponajviše rezidencija u džepu i pasošu i Ivan Sršen, izdavač i urednik koji je 2018. pokrenuo književnu rezidenciju na lijepoj nam obali

Dođite, pripremite pitanja i sudjelujte u razgovoru! 

Fotografija Marka Pogačara: Leda Sutlović

Što mi je ovo trebalo?

''Što mi je ovo trebalo?'', zapitaju se često autori i prevoditelji kad se nađu kilometrima od doma, u skroz novom mjestu, gradu, otoku, državi, gdje traže mir i inspiraciju za knjige na kojima rade. O njihovim iskustvima te prilikama i neprilikama u koje zapadaju saznajemo u razgovorima o književnim i prevodilačkim rezidencijama. O čemu se, zapravo, radi, što se krije iza te pomalo gorde imenice "rezidencija" i kako sve te "rezidencijalne" stvari stvarno izgledaju u stvarnosti približit će nam osobe koje su prošle kroz to iskustvo. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu