Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
27.04.2020. u 22:00 @ Booksa

Što mi je ovo trebalo? Kreho i Mitraković

Large k i l
Četvrtak
23.04.2020.


Drugi od četiri razgovora na kojima će osobe od pera i rječnika podijeliti svoja iskustva boravka na književnim ili prevoditeljskim rezidencijama!

Ovoga puta gosti su Dinko Kreho Lara Mitraković.

Većina nas koji nismo bili na njima smatra rezidencije divnim plaćenim putovanjem na lijepo i udaljeno mjesto na kome imaš svo vrijeme svijeta samo za svoje pisanje ili prevođenje. Namjera je ovih razgovora saznati koliko je to istina, a koliko pusti sanak, koje preduvjete morate imati da upadnete na to "radno mjesto", a kad ga jednom ugrabite što se od vas očekuje, je li u stvarnosti sve tako obećavajuće, na što sve treba misliti, a koja očekivanja je odmah bolje prekrižiti.

Razgovor će dati dublji uvid u prilike koje su vezane za ideju organiziranja i sudjelovanja u rezidencijalnom boravku: rad u drugačijem kontekstu, interakcija s kulturnom, umjetničkom i društvenom scenom, te kritički osvrt na utjecaj na lokalnu zajednicu i književnu produkciju, kao i poticanje kulturnog turizma.

Dinko Kreho, dugogodišnji Booksin suradnik, sa skupinom Centar za kazalište potlačenih - POKAZ friško boravio je na kolektivnoj rezidenciji u Vetrinjskom dvoru u Mariboru, na poziv tamošnjega KUD-a Transformator. Ovog mjeseca trebao je boraviti u Kući za pisce u Pazinu, a u srpnju u Krokodilovoj Kući za pisce u Beogradu. U razgovoru će se dotaknuti evakuacije iz Maribora uslijed eskalacije epidemijske krize, te o tome kako mu je korona pomrsila planove za cijelu 2020., koju je bio zamislio kao 'rezidencijalnu' godinu.

Lara Mitraković apsolventica je diplomskog studija kroatistike i sociologije i ponosna bodulka. U razgovoru će podijeliti iskustvo sudjelovanja na rezidencijalnom projektu Ulysses' Shelter 2018/2019. godine kada je boravila u Ljubljani, Larissi i na Mljetu, te o žiriranju na istom projektu 2020/2021. godine. Trenutno, igrom slučaja, boravi na privatnoj "rezidenciji" doma u Komiži.

***

Fotografija Lare Mitraković: Marina Jončić.

Što mi je ovo trebalo?

''Što mi je ovo trebalo?'', zapitaju se često autori i prevoditelji kad se nađu kilometrima od doma, u skroz novom mjestu, gradu, otoku, državi, gdje traže mir i inspiraciju za knjige na kojima rade. O njihovim iskustvima te prilikama i neprilikama u koje zapadaju saznajemo u razgovorima o književnim i prevodilačkim rezidencijama. O čemu se, zapravo, radi, što se krije iza te pomalo gorde imenice "rezidencija" i kako sve te "rezidencijalne" stvari stvarno izgledaju u stvarnosti približit će nam osobe koje su prošle kroz to iskustvo. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu