Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
18.02.2020. u 18:00 @ Booksa

Poezija na živo: Martina Vidaić

Large extra large martina v
Ponedjeljak
10.02.2020.

U prvoj ovogodišnjoj Booksinoj tribini Poezija na živo u goste nam dolazi pjesnikinja Martina Vidaić.

Martina će čitati tekstove iz neobjavljenog rukopisa radnog naslova Trg, tržnica, nož i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Martina Vidaić rođena je u Zadru 1986. godine. Do sada je objavila tri zbirke pjesama: Era gmazova (2011.; nagrada Goran za mlade pjesnike), Tamni čovjek Birger (2016.; finale nagrade Janko Polić Kamov) i Mehanika peluda (2018.; nagrada Ivan Goran Kovačić). Pjesme su joj objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014., u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit - 18 poeti croati tineri (2017.), u njemačkoj antologiji mlađe europske poezije Grand Tour (Reisen durch die junge Lyrik Europas) (2019.), u antologiji Svjetlaci – hrvatsko pjesništvo trećega poraća (2019.), kao e-knjiga L'insopportabile delicatezza della polvere (2019.) te u relevantnim književnim časopisima. U svibnju 2019. izdala je prvi roman pod naslovom Anatomija štakora.

Kao poticaj da dođete i uključite se nudimo vam tekst iz novog Martininog rukopisa.***
ako se i desi još kakav hladni čas, narcis izađe da ukorijeni nadu.

između ploča od leda, iz procijepa štandova, iz praznih novčanika, iz šupljih cipela, iz tupea koji je strašan i smiješan poput mrtve vjeverice, iz cvileža životinje-jakne, iz rupa na džemperu prodavačice koja kriomice opipava prsa, iz praznih sinoćnjih boca, iz školske torbe dječaka koji je prekasno ustao i vidio majku-smrt, iz zjapećih vaga i pregača, iz trećeg sloja čarapa, iz nosnica onih koje bole sinusi, iz gladnih vagina i anusa, iz pamuka u pupku, narcisi izlaze da trube o pobjedi sunca, svoga velikog brata.     Fotografija: Adrijana Vidić

 

Poezija na živo

Tribina "Poezija na živo" predstavlja javno mjesto razgovora i autorskog čitanja poezije na kojem se ozbiljno progovara o samom pjesničkom tekstu i radu pisanja. Na ovom programu u fokus stavljamo rukopis na kojem pjesnik u tom trenutku aktivno radi. Jedan dio je pjesnikovo neometano čitanje vlastitih pjesama u formi recitala, dok je drugi razgovor o pročitanome. Autori na taj način dobiju priliku prvi puta pred publikom čitati nove pjesme i nakon toga o njima razgovarati s voditeljem i publikom, te progovoriti o nedoumicama i problemima rada pisanja poezije, kao i o društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu u kojem stvaraju. Program vodi pjesnik Ivan Šamija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu