Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
25.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Poetomat: Tomislav Augustinčić

Autor korištene fotografije: Siniša Sunara.
Utorak
18.06.2024.

Sigurni smo da vas dok sjedite zamišljeni nad zbirkom poezije muče brojna pitanja. Što je bilo prije – pjesnik ili pjesma? Koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana? Je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži? Booksina pjesnička tribina Poetomat sigurno vam neće dati odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a možda će vam ih dati i previše na neka druga. Osim što je piše, našu Laru Mitraković zanimaju dosta bizarne stvari u poeziji, pa će s mladim afirmiranim i neafirmiranim pjesnikinjama i pjesnicima razgovarati o njihovom stvaralaštvu, životu, nadanjima, ljubavima, hobijima, čudnim navikama i ukusima. 

Jubilarni deseti Poetomat donosi nam Tomislava Augustinčića koji će morati odgovoriti na vrlo teška pitanja: gdje skriva svoju poeziju i zašto, zašto je skraćenica tako duga riječ, kako napisati novu knjigu nakon nagrade Goran za mlade pjesnike, koje je najljepše mjesto u Karlovcu i koja mu je od četiri rijeke najdraža, i budući da u posljednje vrijeme puno vremena provodi tamo, što točno majka radi Zadru ili obrnuto.

Tomislav Augustinčić (Karlovac, 1992.), etnolog je i antropolog, asistent i doktorand na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.
Dugi niz godina bilo je vanjski suradnik Bookse. Kritike poezije i publicistike te pojedini esejski tekstovi su mu objavljivani na portalima Booksa.hr, Enklava.rs. i Kritika HDP. 
Autor je zbirke poezije Ipak, zora (SKUD Ivan Goran Kovačić, 2020.), koja je kao rukopis nagrađena nagradom Goran za mlade pjesnike na 57. Goranovom proljeću iste godine. Izbor pjesama iz zbirke objavljen je u prijevodu na talijanski jezik Tuttavia, l'alba (Kipple Oficina Libraria, 2021.). Autor je knjige Goranovo proljeće: mjesto i sjećanje u kontekstu pjesničkog pokreta (HED, 2023.), nastale na temelju diplomskog rada.

Lara Mitraković (1992.) pjesnikinja je s otoka Visa. Diplomirala je na odsjeku kroatistike i sociologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ima objavljene dvije zbirke poezije: Brojanje pogrešaka (Matica hrvatska Karlovac, 2016) za koju je osvojila nagradu Grada Karlovca Zdravko Pucak i Dva puta za jug (Fraktura, 2019). Sudjelovala je na različitim književnim i glazbenim festivalima. Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski, grčki, češki, engleski i francuski. Voli sladoled, šljokice, more, glazbu i Zagreb u jesen.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Poetomat

Sigurni smo da vas dok sjedite zamišljeni nad zbirkom poezije muče brojna pitanja. Što je bilo prije – pjesnik ili pjesma? Koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana? Je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži? Nova Booksina pjesnička tribina Poetomat sigurno vam neće dati odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a možda će vam ih dati i previše na neka druga. Osim što je piše, našu Laru Mitraković zanimaju dosta bizarne stvari u poeziji, pa će s mladim afirmiranim i neafirmiranim pjesnikinjama i pjesnicima razgovarati o njihovom stvaralaštvu, životu, nadanjima, ljubavima, hobijima, čudnim navikama i ukusima. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu