Page arrow
15.05.2018. u 17:00 @ Booksa

Razgovor sa Selvedinom Avdićem

Large sefke promo
Srijeda
25.04.2018.

U Booksinom književnom programu 15.5. u 19:00 gostuje Selvedin Avdić, jedan od najoriginalnijih pisaca bosanskohercegovačke i post-jugoslavenske književnosti uopće.

Avdić je autor romana, priča i žanrovski hibridnih proza koje su obilježene urbanitetom i memorijom grada Zenice. Bilo da istražuje povijest zeničke željezare u izvrsnoj i iznimnoj Mojoj fabrici, bilo da oblikuje jedinstven romaneskni svijet stvarnih i imaginarnih stanovnika jednog stambenoga bloka kao u Kapi veselja, Avdić se uvijek dotiče za nas suštinskih tema. To su teme modernizacije, kolektivne i osobne memorije, privatnih strahova i društvenih manipulacija, kao i privatnih izbora i otpora društvenim zadatostima i ograničenjima sredine.

Njegovi su romani – od kojih ćemo u Booksi posebno predstaviti najnoviji, Kap veselja (Sandorf, 2018.) – spoj realističkog pripovijedanja i fantastičnih elemenata, vrlo bogati značenjima, aluzijama i metaforama. Atmosfera je poetična, čak pomalo fantazmagorična, a opet sasvim korespondira sa stvarnošću. Iščitavati slojeve Avdićeva romana znači zapravo ponirati u sebe i otkrivati slojeve svoga osobnog identiteta.

Selvedin Avdić također je urednik nezavisnog on-line magazina Žurnal. Dosad je objavio zbirku priča Podstanari i drugi fantomi, romane Sedam strahova i Kap veselja, knjigu o zeničkoj željezari Moja fabrika, potom i o gradskoj kaznionici Kazniona te zbirku reportaža Zemlja. Knjige su mu prevedene na nekoliko jezika, a roman Sedam strahova dobio je više domaćih i inozemnih nagrada, te je uvršten na Guardianov popis najboljih paperback izdanja u 2014. godini. Po knjizi Moja fabrika napravljena je i kazališna predstava u režiji Selme Spahić.

Sa Selvedinom Avdićem razgovarat će književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić.

Nakon razgovora slušat će se muzika po izboru Selvedina Avdića koji će s Matejem Ivušićem i Leonardom Jurićem, voditeljima programa Audio klub@Booksa, porazgovarati o iskustvu bivanja DJ-om te o glazbi koju je izabrao za slušanje.

Foto: Adi Kebo

Od riječi do riječi

Što se novoga i važnoga pojavilo na domaćem i regionalnom književnom horizontu? Bilo da se radi o književnosti, teoriji književnosti, publicistici ili novim trendovima u svijetu izdavaštva, ovo je tribina na kojoj razgovaramo o temama koje su važne piscima, čitateljima, ljudima od struke. Tribinu vodi književna kritičarka i urednica Katarina Luketić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu