Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
04.05.2022. u 17:30 @ Gornjogradska gimnazija

[Samo za učenike Gornjogradske gimnazije] Književna senzibilizacija: Yazdan Fayyaz

Large 1651495005714
Utorak
03.05.2022.

Na još jednoj tribini Književne senzibilizacije u druženju sa srednjoškolcima iz Gornjogradske gimnazije razgovarat ćemo kako mladi danas u Hrvatskoj gledaju na izazove integracije izbjeglica i azilanata te koliko je ona uistinu dvosmjeran proces u Hrvatskoj. Poseban gost tribine je osamnaestogodišnji Yazdan Fayyaz iz Irana, učenik III. razreda Medicinske škole u Zagrebu, koji će nam približiti kulturu zemlje iz koje dolazi te podijeliti svoje osobno iskustvo u potrazi za novim domom u Hrvatskoj, gdje je ostvario pravo na azil. Yazdanova priča uistinu na pozitivan način izvlači statističke brojke iz anonimnosti, a nama pomaže da izađemo iz vlastitih okvira,  te postanemo otvoreniji za različitost.

O progonstvima, imigrantskom iskustvu i višestrukim identitetima koji postaju sve prisutnije i važnije književne teme te o tome može li nam upravo književnost senzibilizirati osjetila za život i učiniti nas empatičnijima razgovarat ćemo predstavljajući grafičke romane Perzepolis  (Marjane Satrapi, Fibra, 2012.), Zenobija (L. Horneman, M. Dürr. Sandorf : CMS, 2018.) te  Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda (S. Bessora, Barroux. V.B.Z., 2019.), te kroz poeziju Athene Farrokhzad i Warsan Shire.

Tribinu moderira autorica projekta Književne senzibilizacije Ksenija Banović.

Događaj je zatvorenog tipa isključivo za učenike Gornjogradske gimnazije.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage large pu event cover %2binsta postbooksa afrika22 01.07.2021.

Književna senzibilizacija: Afrika

Još jedno izdanje tribine Književna senzibilizacija održano je na Svjetski dan izbjeglica, a bavilo se dvjema talijanskim spisateljicama koje pišu o afričkim izbjeglicama. 

Književna senzibilizacija

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu