Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
28.02.2023. u 18:00 @ Booksa

Čitateljski klub poezije: Poezija Darka Cvijetića

Large klub poezije
Utorak
28.02.2023.

Darkova poezija prevedena je na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš, a do sada je objavio desetak knjiga poezije. U Hrvatskoj su, u izdanju kuće  V.B.Z, objavljene njegove dvije pjesničke knjige: Ježene kožice i Snijeg je dobro pazio da ne padne. Posljednjih par godina njegova dva romana Shindlerov lift i Što na podu spavaš i prozno poetsko djelo Noćna straža postigla su veliki uspjeh na književnoj sceni u regiji, i među čitateljima i među kritikom. 

Darko Cvijetić je sa sa zbirkom Snijeg je dobro pazio da ne padne (prevod Milosz Waligorski) ušao u finale nagrade Europski pjesnik slobode 2024 (The European Poet of Freedom) koja se svake druge godine dodjeljuje pjesniku/pjesnikinji i prevoditeljima/prevoditeljicama njihovih zbirki na Međunarodnom književnom festivalu u Gdanjsku (Poljska). U finalnom izboru su i naša Monika Herceg, Mirela Iwanova (Bugarska), Anja Erämaja (Finska), Arvis Viguls (Latvija) i Miriam Van hee (Nizozemska). O nominaciji i nagradi možete čitati i na https://booksa.hr/vijesti/vijesti/darko-cvijetic-i-monika-herceg-u-finalu-europske-pjesnicke-nagrade

"Ako nije slobodna, poezija ne postoji. Slobodna poezija je slobodna od svega što bi moglo skratiti njezin pogled na SADA. Slobodna poezija oslobođena je bilo koje vrste moranja, ili služenja ičemu – grupi, udruženju, naciji, spolu, boji kože, religiji", rekao je u intervjuu za portal BUKA Darko Cvijetić.  

Izbor njegovih pjesama možete naći u Sveskama.
Ovdje možete pogledati Darkovo čitanje odlomka iz nagrađenog romana Schindlerov lift u Booksi.
Vidimo se!

Čitateljski klub poezije

Na ovom čitateljskom klubu razgovaramo samo o poeziji i pitamo se je li rima bolja od slobodnog stiha. Vodi ga pjesnikinja i spisateljica Ivana Bodrožić. Njenim riječima, ''na ovom Booksinom klubu čitatelja sve će biti bolje nego inače; čitat ćemo pjesnikinje i pjesnike po mom izboru, introverti (obično ljubitelji poezije) neće morati izlaziti iz kuće, a u ovim teškim vremenima poezija će nam svima skupa, ako ne spasiti, barem olakšati život. Provjerite čvrstu vezu između stiha i smisla.'' Dovoljno rečeno! 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu