Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
21.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Strip-tease Matka Vladanovića: Ivana Geček & Anamarija Kvas

Srijeda
12.06.2024.

O mladim nadama hrvatske košarke sve je već rečeno. Uostalom, lopta je okrugla i danas svatko zna igrati nogomet…. Ah, o stripu pričamo? Tu već imamo nešto za reći. Dobro, mi možda i ne, ali naše dvije gošće svakako da. Prošlogodišnje polaznice Women in Power in Comics rezidencije, Ivana Geček i Anamarija Kvas, objavljuju stripove uzduž i poprijeko hrvatsko-europskog časopisnog prostora, a među temama koje ih okupiraju našli su se queer, pop-kultura, feminizam, horor i pokoji brdoviti krajolik. S obzirom na aktivnost, zrelost radova i…kako se to stručno kaže…godine koje su pred njima, ne bi nas čudilo pronaći njihova imena na onoj 30 ispod 30 listi, da se Forbes kojim slučajem bavi stripom. 

Ivana Geček (1996, Varaždinu). Završila je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Vizualne komunikacije i grafički dizajn. Bavi se ilustracijom, stripovima i dizajnom, a radovi su joj prožeti svakodnevnim pobjedama i porazima, pop-kulturom i feminizmom. Njezini stripovi objavljeni su u domaćim i stranim izdanjima (OHOHO zine, Strip-Prefiks, Komikaze, Hrvatski godišnjak stripa, CBA zine). U slobodno vrijeme crta i piše stripove i gleda dobre i loše horor filmove.

Anamarija Kvas (1999., Rijeka) studentica je magistarskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U umjetničkom radu posebnu pažnju posvećuje crtežu i grafici, a priče priča kroz table stripova. U mediju stripa crta priče o queer likovima koji stvaraju svoj vlastiti prostor u suvremenom društvenom kontekstu, osvrće se na stereotipe i ponekad smješta svoje likove u brdovite krajolike. Kontinuirano crta stripove za OHOHO zin koji je nagrađen na Supertoonu kao najbolji strip magazin 2021., i dva puta nominiran za najbolji alternativni strip magazin na Međunarodnom festivalu stripa Angoulême. Njezini kratki stripovi pojavljuju se i u Godišnjaku hrvatskog stripa 2023. nakladnika Fibra, web zinu Komikaze i švedskom CBA. 

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu