Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
14.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Razgovor o zbirci poezije 'Taj glas' Jelene Miholjević

Petak
31.05.2024.

Zbirka Taj glas (Petrine knjige, 2023.) podijeljena je u cikluse koji spajaju pjesme pisane na istim lokacijama – na tramvajskim tračnicama, u busu, u parku, a u komičnom maniru ciklusima je dala podnaslove koji nose nazive ruževa za usne koji zaista zvuče vrlo poetski. Jelena Miholjević objašnjava da su njezine pjesme su nastajale kao kihanje jer ih je pisala u jednom trzaju, a najviše je željela da o svemu, i o tužnom i strašnom, piše tako da uvijek ima nade. Urednik Zoran Maljković je rekao da je u svojim pjesmama Jelena pokrila jako puno sebe, zapravo svojih nekih identiteta, pa ima pjesama koje prate njezin glumački rad, privatni rad, majčinsku ulogu, zaljubljenicu u vlastiti grad, kao i gradove i krajeve uz koje je vezana otkad je dijete – Kvarner odakle je njezina mama i Banija odakle je njezin tata, tu su možda i najljepše pjesme nastale.

Jelena se pored glumačkog rada, bavi i radom s mladim ljudima kroz vođenje radionica i škole glume u organizaciji Prozor u tv. Do 1995. godine je članica ansambla Teatra &td, a od tada je u ansamblu GDK Gavella. Dobitnica je niza nagrada za glumačka ostvarenja. Neke od njih su: Nagrada hrvatskog glumišta, Nagrada Vladimir Nazor, nagrada na Marulovim danima, Danima satire, godišnja nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta, nagrada na Mucijevim danima u Ateljeu 212, više nagrada na Gavella fairu, Večernjakova ruža… Odlikovana je redom Danice Marka Marulića za zasluge u kulturi. Mišljenja je da proces rada na svom glumačkom biću nikada ne prestaje, ali očigledno i na poetskom. 

Razgovor o prvoj knjizi poznate i svestrane Jelene Miholjević,  kazališne, televizijske, filmske i radijske glumice vodi Petra Miočić Mandić.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu