Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
15.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Razgovor o knjizi 'Kako dabrovi grade branu' Gorana Bogunovića

Petak
31.05.2024.

Kako dabrovi grade branu, zbirka kratkih priča pjesnika i kratkopričaša Gorana Bogunovića (Durieux, 2024.) govori o iščašenjima koja ljudi poduzimaju kako bi se uklopili u suvremeni život. Kroz začudnu tematiku ovih priča (o jezivim perfomansima ratnih kamiona Magirus Deutza iz Drugoga svjetskog rata na zagrebačkim ulicama, nadrealnom noćnom posjetu domu za starije i o ženi koja je hladnokrvno ustrijelila poslovnog anđela) autor se pita jesmo li uopće stvoreni tako da možemo shvatiti da smo dio problema ili nam to brane zakoni kvantne mehanike. Kako se pobuniti protiv fizikalnih zakona? Je li ta pobuna ono što nas razlikuje od životinja? I, naposljetku, možemo li živjeti kao što dabrovi grade branu?

S autorom razgovara urednica knjige Ivana Rogar.

Goran Bogunović rođen je 1972. u Zagrebu. Diplomirao je na Elektrotehničkom te Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao inženjer. Književne radove objavljivao u domaćim i stranim časopisima, i na radiju. Objavio knjige pjesama Ovdje (Matica hrvatska Karlovac, 2002.), Područje pojačanog naoblačenja (Naklada Minarec — Plavić, 2004.), Stvari su sve dalje (Edicija Pesničenje, 2013.) i Vježbe hrabrosti (Durieux, 2021.) te proze Sve će biti u redu (Naklada Minarec — Plavić, 2003.), Ljenjivci i druge priče (Kornet, 2007.) i Populacija II (Durieux, 2019.). Pjesme i priče prevođene su mu na više jezika. Svirao je gitaru u više grupa (Tobić Tobić idol mladih, U pol 9 kod Sabe i dr.). Snima i producira svoj i prijateljske bendove. Svira u grupi Radost!

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu