Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
11.06.2024. u 18:00 @ Booksa

Prevođenje kao ključ

Large untitled design  23
Srijeda
29.05.2024.

U razgovoru s Ivanom Sršenom o prijevodima kao ključnom doprinosu kulturnoj razmjeni te o reprezentaciji nacionalne književnosti u inozemstvu govore prevoditeljice Chloé Billon i Ksenija Banović

Zahvaljujući našim gošćama i njihovoj izuzetnoj predanosti i stručnosti, sve više suvremenih književnih djela iz Hrvatske i Bugarske pronalazi put do međunarodne publike, te književnosti relativno malih jezika u globalnom kontekstu, hrvatskog i bugarskog, stiču zasluženo priznanje na međunarodnoj sceni. Njihova uloga nije samo lingvistička: one prenose u drugi jezik i kulturni, društveni i povijesni kontekst,  a njihov rad je nagrađen i nacionalnim nagradama. Razgovor će biti prilika da se dotaknemo raznih tema iz polja kulturne razmjene i reprezentacije nacionalnih književnosti na europskoj književnoj sceni. Prilika je ovo da saznamo od čemu sve ovisi međunarodna recepcija djela autora/ica priznatih i cijenjenih u svojim zemljama. Diskutirat će se i o ključnim ulogama različitih aktera i događaja na književnoj sceni, poput sajmova i festivala kao platformama u promociji književnosti u Europi te o kulturnim politikama, lokalnim i programima Europske unije koji financiraju projekte prevođenja, pomažući da nacionalne književnosti dosegne širu publiku.

Francuskinja Chloé Billon književna je prevoditeljica  koja je tamošnjoj publici predstavila brojne suvremene autorice i autore iz regije. Prevodi prvenstveno s bosansko-crnogorsko-hrvatsko-srpskoga te s engleskog i njemačkog jezika. Na francuski je dosad prevela autore/ice kao što su Mileta Prodanović, Renato Baretić, Zoran Ferić, Robert Perišić, Damir Karakaš, Olja Savičević Ivančević, Slavenka Drakulić, Bekim Sejranović i Dubravka Ugrešić. Za prijevod Lisice Dubravke Ugrešić na francuski jezik dodijeljena joj je Velika nagrada Grada Arlesa 2023.

Ksenija Banović prevodi djela suvremenih bugarskih autora, između ostalih, Aleka Popova, Vladimira Zareva, Ine Valčanove i Georgija Gospodinova. Bavi se proučavanjem hrvatsko-bugarskih kulturnih veza, koje je kao suautorica pretočila u dvije izložbe, Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice (Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 2016.) i Hrvatsko-bugarske kulturne poveznice (Knjižnice grada Zagreba, 2021.). Dobitnica je književne nagrade Pero bugarskog Nacionalnog centra za knjigu u kategoriji Prijevod za 2016. godinu za povijesne romane Vere Mutafčieve Alkibijad Veliki i Slučaj Džem te za prijevod romana 18% sivo suvremenog pisca Zaharija Karabašlieva.

Osim što je suvlasnik i urednik izdavačke kuće i agencije za zastupanje hrvatskih pisava u inozemstvu Sandorf, Ivan Sršen je aktivno organizira susrete urednika/ca priznatih izdavača iz inozemstva s autorima/cama iz Hrvatske i sudjeluje u brojnim europskim projektima čiji je cilj razmjena, upoznavanje s drugim književnostima kroz predstavljanje i rezidencijalne boravke njihovih autora/ica. 

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu