Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
18.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Ovo nam je baš trebalo: o književnim rezidencijama s Luizom Bouharaoua i Svenom Popovićem

Autori korištenih fotografija: Matej Grgić i Edi Matić
Utorak
11.06.2024.

Prošlo je već dosta vremena od kad nismo provjerili tko je i gdje (i je li je uopće) napisao/la novu pjesmu, kratku priču ili čitavo poglavlje romana. U ovom izdanju tribine o svojim iskustvima boravka i spisateljskim učincima na književnim rezidencijama razgovarat će spisateljica i prevoditeljica Luiza Bouharaoua i pisac Sven Popović.

U ovo doba u kome je skoro nedostižno živjeti od pisanja i u kome su slobodno vrijeme i mobilnost privilegija, bit će zanimljivo čuti kako mlada generacija autora i autorica uspijeva pomiriti plaćeni rad s rezidencijalnim boravkom, kako nalazi vrijeme za sebe i svoje pisanje i koliko im književne rezidencije pomažu u tome. Ovo je prilika da razgovaramo o svim tim mitskim književnim mjestima na kojima su bili i na kojima bi voljeli biti, da doznamo koliko su im različita očekivanja kad su gosti i kad su u organizaciji rezidencija, koliko su ovi boravci bili poticajni za njihovo pisanje ili su im možda bili preko potreban odmor od spisateljske produktivnosti. Oboje imaju iza sebe različito rezidencijalno iskustvo, pa ćemo čuti koliko je za svakog od njih bilo važno izmjestiti se u potrazi za vremenom i novim rječnikom. Ne propustite ovaj razgovor, možda saznamo da li je književna rezidencija ultimativni dio brige o sebi svakog autori i autorice koji drže do sebe. :) 

Sven Popović je bio gost u najrazličitijim rezidencijama, od Matulovog grunta, riječkog Kamova, pazinske Kuće za pisce, beogradskog Krokodila, rezidencije u Barceloni do Odisejevog utočišta u Ljubljani. 

Luiza Bouharaoua je proputovala slične književne koordinate, ali je posjetila i neke nove, poput zajedničkih književnih kolonija u crnogorskom selu Čelobrdu, ili regionalnog okupljanja u Sarajevu. 

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu