Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
12.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Književni razgovor s Magdalenom Blažević

Large untitled design Autorica fotografije: Marijana Baškarad.
Petak
31.05.2024.

Vrijeme je dodjele tportalove nagrade, jedne od najznačajnijih književnih nagrada, a naša gošća Magdalena Blažević je prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja polufinalistkinja. Imat ćemo prilike da iz prve ruke čujemo kako nastaju njene eliptične rečenice i kako gradi gotovo lirski izraz koji suptilno uvodi u svoju prozu. Prićat ćemo i o nimalo lakim temama kojima se u njoj bavi, a kojima je itekako potrebno govoriti i čitati. Bavit ćemo se načinima na koje se rat pojavljuje u književnosti, ženskim iskustvom u patrijarhalnim sredinama i mogućnostima utjehe ili pobune koje pruža književnost. Razgovor vodi Filip Kučeković, kritičar portal booksa.hr, kroatist, povjesničar umjetnosti i komparatist, trenutno na Poslijediplomskom studiju znanosti o književnosti, teatrologije, dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture. 

Magdalena Blažević rođena je i odrasla u Žepču. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima: Balkanski književni glasnik, Riječi, Život, Ajfelov most, Strane, Astronaut itd. Objavila je knjigu priča Svetkovina 2020. te roman U kasno ljeto 2022., za koji je dobila i književnu nagradu tportal 2023. Knjige su joj objavljene u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a prevode se na katalonski i francuski. Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču. Živi i radi u Mostaru.

Filip Kučeković (Zagreb, 1996.) završio je studij kroatistike i povijesti umjetnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno studira Poslijediplomski studij znanosti o književnosti, teatrologije, dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture. Književne kritike objavljuje na portalu booksa.hr.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

 

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu