Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
04.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Utorak
28.05.2024.

Druga ovogodišnja tribina Književna perspektiva posvećena je online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka. One su efikasan način kojim se omogućava jednostavan pristup brojnim publikacijama iz raznih područja znanosti i umjetnosti te se na taj način nastoje preskočiti i doskočiti razna ograničenja koja kod pristupa tim tekstovima potencijalno mogu postojati, čime postaju bitan faktor u daljnjoj demokratizaciji polja umjetnosti i znanosti. 

Uz goste, dramaturginju i profesoricu na Akademiji dramske umjetnosti Jasnu Jasnu Žmak te istraživača i teoretičara Tomislava Medaka pokušat ćemo odgovoriti na to kako i zašto nastaju te kako opstaju online knjižnice i baze; kako funkcioniraju te koji su izazovi i prepreke njihovu nesmetanu radu; kakvu perspektivu otvaraju neke nove tehnologije u kontekstu interneta koji se sve više zatvara i ograničava te imamo li razloga za optimizam. 

Tribinu moderira Matija Prica.

Jasna Žmak radi kao dramaturginja, istraživačica i psihodramatičarka, piše tekstove za izvedbu, kratke priče i kritičke tekstove. Izvanredna je profesorica na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na poslijediplomskom Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih studija, kulture i filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa temom izvedbenog predavanja, u velikoj mjeri zahvaljujući upravo piratskim bazama podataka koje se zalažu za slobodu znanja.

Tomislav Medak je istraživač s doktoratom o tehnopolitici i planetarnoj ekološkoj krizi stečenim pri Centru za postdigitalne kulture Sveučilišta u Coventryju. Član je teorijskog i izdavačkog tima Multimedijalnog instituta, supokretač projekta Piratska skrb, a donedavno i umjetnik u izvedbenom kolektivu BADco..

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu