Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
14.06.2024. u 18:30 @ Booksa

Gaza, Undated: Ritual protiv opsade

Četvrtak
06.06.2024.

Ovo je peto po redu okupljanje pjesnikinja i pjesnika, prevoditeljica te prijatelja poetskog rada na rubu sloma društveno-kulturnih vrijednosti antifašizma i humanizma pod naslovom Ritual protiv opsade

Tema ovog susreta leži u pokušaju razumijevanja tišine na kulturnoj sceni naše zemlje, koju tek povremeno dokidaju snažni i imaginativni pokliči protiv genocida u Gazi, ali i političkog te kulturnog suučesništva zapadne hemisfere. Utoliko već sama konstatacija prevladavanja tišine u hrvatskoj kulturi postaje problematizirana, izaziva nelagodu i donekle inhibira. 

No, suočavanje s nelagodom je najmanje što možemo učiniti u razvijanju kolektivnih rituala protiv opsade, kako veli jedan stih u pjesmi Anete Vladimirov, koja će čitati svoje pjesme, te zajedno sa književnicom Antonelom Marušić odgovoriti na ova i mnoga druga pitanja Emine Bužinkić.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu