Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
06.06.2024. u 20:00 @ Booksa

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Utorak
28.05.2024.

Na ovoj tribini voditeljica Dora Levačić razgovarat će s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović, s naglaskom na dva nedavno reizdana romana Pada Avala (1978.) i Psi i ostali (1980.) (Beograd: Lom, 2016. i 2017.). Biljana Jovanović bila je autorica poezije, romana, drama i publicistike, kao i jedna od organizatorica antiratnih akcija uoči izbijanja rata u Jugoslaviji i istaknuta figura opozicije 1990-ih. Sa Radom Iveković, Radmilom Lazić i Marušom Krese je koautorica antiratne prepiske Vjetar ide na jug i obrće se na sjever.

S Tijanom Matijević, slavisticom, prevoditeljicom i književnom kritičarkom, razgovarat ćemo o značenju pojave Biljane Jovanović na književnoj sceni kasnih 1970-ih i njenom nasljeđu. Za roman Pada Avala govori se da je predstavljao primjer „novog žanra” u tada prevladavajućem trendu stvarnosne proze, jer je Jovanović za sadržaj uzela tipično ženska iskustva i žensku seksualnost o kojoj se do tada nije otvoreno govorilo i suprotstavila se književnim i društvenim konvencijama i tabuima. Kroz odnos protagonistice s likom Milene u oba romana Jovanović uvodi, možda po prvi put, temu lezbijskog odnosa u srpsku književnost. Kako piše Jasmina Lukić u predgovoru romanu Pada Avala, taj je roman „pao među čitaoce i kritičare kao prava književna bomba, uvodeću u našu literaturu tip urbane i emancipovane junakinje, kakav do tada nismo imali”. Riječima Miloša Uroševića, urednika knjige Buntovnica s razlogom, „Biljana je stvarala istoriju ženskog, drugačijeg kanona”.

Tijana Matijević je autorica studije „From Post-Yugoslavia to the Female Continent: A Feminist Reading of Post-Yugoslav Literature”, predavačica slavistike, prevoditeljica (prevela je roman Psi i ostali na njemački sa Marie Alpremann, 2023) i književna kritičarka, a od 2022. godine je članica žirija nagrade Biljana Jovanović koju dodjeljuje Srpsko književno društvo od 2005. godine.

 

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu