Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
11.06.2024. u 20:00 @ Booksa

DramaQueen/r_Mihael Željko Crnčec

Large dramaqueen
Srijeda
29.05.2024.

Ova tribina svoje će ime nakratko promijeniti svoje ime u DramaQueen/r i tako na ruke (n/r) na Booksu u parku donijeti temu queera (kvira), prikladnom za mjesec lipanj obilježenog kao Mjesec ponosa. U razgovoru o queeru, dramama i predstavama, voditeljici Nori Čulić Matošić pridružit će se mladi komparatist Mihael Željko Crnčec koji će razglabati o prisutnosti queera na suvremenoj hrvatskoj kazališnoj sceni, ali i njihovoj kvaliteti. Koliko je uistinu pažnje posvećeno queeru i svim njegovim aspektima i pristupa li mu se odgovorno? Ili je interes za njega i njegova zastupljenost na repertoarima svedeno na reprezentativnost, identitetsku politiku i ništa više?

Uzimajući u obzir širinu pojma koje queer ima u kulturi, umjetnosti i teoriji, fokus tribine biti će na dramskim tekstovima koji su svoja uprizorenja na domaćoj i regionalnoj sceni imali u relativno recentno vrijeme. Tako je ove godine u Zagrebačkom kazalištu mladih sezona otvorena predstavom 12. noć ili kako hoćete iz pera Williama Shakespearea, imena koje se već učestalo ponavlja na ovim dijaloškim kazališnim večerima. Drama Tonyja Kushnera Anđeli u Americi: gay fantazija o nacionalnim temama u Ljubljani je postavljena dva puta ove sezone, jedna u režiji Ivice Buljana, a druga Nine Rajić Kranjac o čijoj je režiji već bilo govora u sklopu ove tribine. Kushnerova drama kompleksno je i metaforično putovanje Amerikom osamdesetih koje i danas svojom slojevitošću može ponuditi odgovor na pitanje smisla življenja u surovom svijetu kojem upravljaju političke sile. Dramaturgiju Anđela Rajić Kranjac potpisuje Dino Pešut, čija će drama Granatiranja također naći mjesta u razgovoru koja je bila dio repertoara KunstTeatra. Osim Anđela, roman Argonauti Maggie Nelson također je u Ljubljani doživio svoje uprizorenje u produkciji Slovenskog mladinskog gledališća koji svojom hibridnom formom filozofske rasprave i memoara imao potencijala biti zanimljiva izvedbena interpretacija.

Mihael Željko Crnčec rođen je u Zagrebu 1999. godine. Nakon završene zagrebačke V. gimnazije upisuje i završava dodiplomski studij anglistike i germanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega upisuje diplomski studij anglistike i komparativne književnosti. Tijekom studija aktivno sudjeluje u studentskim aktivnostima kao predsjednik Kluba studenata anglistike, urednik časopisa Patchwork i vrši funkciju demonstratora na Odsjeku za komparativnu književnost. Povremeno piše kritike na polju izvedbenih umjetnosti za Kulturpunkt te sudjeluje na raznim studentskim konferencijama. Od 2019. član je amaterske kazališne skupine Teatar K, za koju je napisao i režirao dvije uspješne predstave, Lysis (2022/2023) i Ljubav na odru (2023/2024). U kazalištu, kako u teoriji tako i praksi, zanimaju ga teme poput rodnih i seksualnih stereotipa, povijesti i filozofiji figure glumice, posebice u kontekstu kulture muških homoseksualaca, fenomen campa kao estetike i senzibiliteta, teorije androginosti, klasični Hollywood i brodvejski mjuzikl. 

P.S. spomenutu predstavu Teatra K. Ljubav na odru možete doći pogledati dan prije,  ponedjeljak 10.lipnja u 20 sati u dvorani kina Forum (studentski dom Stjepan Radić).

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu