Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
20.06.2023. u 17:00 @ Booksa

Goethe Institut: Projekt 'Present Past'

Large 2023.  6
Petak
26.05.2023.

Projekt Pesent Past Goethe Instituta zamišljen je kao niz umjetničkih reakcija na već spomenutu i uvijek aktualnu temu sadašnjost/prošlost koje se međusobno inspiriraju i nadovezuju, tvoreći pritom, kako sami objašnjavaju, svojevrsni lanac. U projektu sudjeluju četiri zemlje bivše Jugoslavije: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija te je u svakoj od njih organizirana druga vrsta umjetničke radionice koju vode afirmirani autori. U Hrvatskoj je to radionica kratke priče s književnikom Zoranom Žmirićem, u Bosni i Hercegovini je to radionica fotografije s fotografom Ziyahom Gafićem, u Srbiji radionica stripa sa Sašom Rakezićem – Aleksandrom Zografom, a u Sjevernoj Makedoniji umjetnička radionica s Gjorgjem Jovanovikom.

Kratke priče u Rijeci pisale su Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa i Lara Vrsalović. Uz njih, na razgovoru će sudjelovati i njihov mentor Zoran Žmirić, a pridružit će im se i polaznici/ce drugih radionica, Ana Petrović i Dragana Kuprešanin iz Beograda, polaznica iz Sarajeva te Darko Aleksovski iz Skoplja. Moderatorica je pjesnikinja Sanja Baković.

Ideja projekta bila je da završni radovi koji nastanu na radionicama inspiriraju sudionike za buduće zajedničke projekte. Postoje veze i rituali koji se njeguju i prenose generacijama i imali su isto ili slično ishodište, ipak slijedom turbulentnih godina bivaju promijenjeni i sada žive neki svoj novi život.
 

Pročitajte razgovor s voditeljima radionica objavljen na našem portalu: Pripadamo zajedničkom kulturnom prostoru.

Program:

- od 17:00 do 18:30 sati: javna radionica Raspričavanje sa spisateljicom Ivanom Bodrožić u kojoj će sudjelovati i sudionici projekta Present Past

- od 19:00 do 21:00 sat: Čitanje riječkih priča uz razgovor s autoricama.
 Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa, Lara Vrsalović, mentor Zoran Žmirić te Ana Petrović, Dragana Kuprešanin, Davor Aleksovskim, uz moderaciju pjesnikinje Sanje Baković.

Projekt Present Past dio je istoimenog regionalnog projekta Goethe-Instituta jugoistočne Europe. Sastoji se od tri „modula“ i završnog objedinjavanja, jedan od modula koordinira Goethe-Institut Kroatien, u suradnji s Goethe-Institutima iz Beograda, Sarajeva i Skoplja.

Programe Bookse u parku podupiru: Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Zaklada Kultura nova.

 

 

Booksa u parku 2023

Ako ćete lipanj provesti zatočeni u gradu ili ako nas već s nestrpljenjem čekate, imamo dobre vijesti za vas – vraća se Booksa u parku! Za vas smo pripremili bogat književno-umjetnički program u suradnji s našim prijateljima i susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom.

Na platou pred Booksom pored Grginog kipa čeka vas mnoštvo sadržaja koje smo pažljivo i s ljubavlju smišljali za vas. Uz svježu limunadu, Booksin ledeni čaj ili kavu i, svakako, knjigu pronađite nešto za sebe – zajedno ćemo se družiti, educirati i zabavljati! Čekaju vas odlične knjige na Sajmu malih izdavača kojim otvaramo program, zanimljive tribine nastale u suradnji s izdavačkim kućama, Goethe institutom, udrugom Domino, Hrvatskim društvom pisaca, cjelodnevno druženje s Volonterskim centrom Zagreb. Nastupit će zvijezde Booksina književnog programa i radionica kreativnog pisanja, slavit ćemo prijateljstvo na glazbenoj Škrabici za Antu na kojoj će nastupiti glazbenica i glumica Ivana Starčević s prijateljima i prijateljicama (pripremamo vam i koncerte iznenađenja!). Subote ujutro rezervirane su za najmlađe s kojima ćemo čitati i crtati u suradnji s autori(ca)ma iz Oaza Books. Upoznat ćete mlade autore i autorice na književnom festivalu „Prvi prozak na vrh jezika” kojim ćemo zaključiti program i otići na zasluženi ljetni odmor.

Dođite i otkrijte novu knjigu, poslušajte zanimljive razgovore i čitanja, družite se s nama da nam ljeto u gradu bude bezbolnije! Možda upoznate nekoga!

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu