Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
06.06.2023. u 20:00 @ Booksa

Eks. prakse: udvajanje // Ana Labudović (& Irma Boom)

Large ana labud portret
Utorak
23.05.2023.

Grafička dizajnerica, urednica, samouka tiskarica, mala ali širokopotezna sila alt. izdavaštva za RISO mašinom, Ana Labudović jedna je od potajno najzanimljivijih osoba na domaćoj off off izdavačkoj sceni. Mimo konvencionalnih, institucionalnih i tržišno usmjerenih izdavačkih mehanizama, nezavisne i alternativne prakse održavaju živom i opipljivom sferu slobodnog eksperimenta u pristupu publikaciji kao višedimenzionalnom artefaktu. Zato iznimnu vrijednost ima rad Ane Labudović, koji je u svim svojim brojnim krakovima otvoren, gonjen znatiželjom, estetski neodoljiv, zaigran i uvijek spreman uprljati prste u procesu. 

U sklopu programa Eks. prakse, čiji je princip udvajanje razgovora tako što pored fokusa na praksi sugovornice, paralelno otvaramo temu autorske prakse koja je na različite načine inspirira ili informira, Ana Labudović za svoju inspiraciju-aspiraciju bira Irmu Boom. Okrunjena The Queen of Books, nizozemska dizajnerica knjiga i knjiška aktivistkinja „gradi knjige poput arhitektice“ njegujući inovativne i eksperimentalne prakse oblikovanja. Labudović ljubav prema knjigama Irme Boom njeguje već dvadeset godina, a intervju koji je s njome napravila prije petnaestak godina za vlastitu knjigu o dizajnu samo je produbio nježne osjećaje. Više o ovoj i drugim dizajnerskim ljubavima, prošlim, aktualnim i budućim projektima Ane Labudović & RISO&friends, kao i čitavoj maloj povijesti koja je počela sa „siromašnom Istočnoeuropljankom bez papira u Barceloni“ i poslom u tamošnjoj izdavačkoj kući s gošćom će raspraviti moderatorica An Fazekaš.

@Riso&Friends

Idejna majka i glavna urednica flinta feminističkog fanzina KIKI u koji Booksa u parku ovom prigodom dobiva ekskluzivni sneak peek, Labudović je i u osovini prevoditeljsko-izdavačkog projekta Biblioteka 0 općenito novomedijske umjetničke organizacije Pangolin. Suorganizira radionice, izložbe, kao i flinta feministički book club, njegujući kolaborativni princip rada i prijenosa znanja. A u srcu svih ovih projekata želja je rastvoriti mistiku koja okružuje različite teme i moduse u umjetnosti i teoriji, istom zadržavajući svu njihovu magiju… 

@Riso&Friends

BIO: 

Ana Labudović rođena je u Zagrebu, živi i radi u Rijeci. Završila je dizajn novih medija u Švedskoj. Djeluje kroz više disciplina, od dizajna digitalnih medija do specijaliziranog RISO tiska. Radi pretežno za korisnike s područja kulture, nezavisne scene i civilnog društva. Vodi radionice za studente i druge društvene skupine. Projekt održive specijalizirane tiskare RISO i prijatelji inicirala je 2019. godine, njime potiče nezavisno izdavaštvo, do-it-yourself/do-it-with-others principe rada i igre, educira znatiželjne, promiče ekološke koncepte tiska recikliranjem ili odabirom materijala koji ne ugrožavaju okoliš. Fascinirana je odnosom prema tehnologiji te s mrežama, privatnošću, (pri)rodom i društvom. 

 

O PROGRAMU: 

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite facete teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slagat će kaleidoskopsku viziju regionalnog izdavaštva koje rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja. Razgovore će koncipirati, otvarati i moderirati An• Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture.  

Programe Bookse u parku podupiru: Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2023

Ako ćete lipanj provesti zatočeni u gradu ili ako nas već s nestrpljenjem čekate, imamo dobre vijesti za vas – vraća se Booksa u parku! Za vas smo pripremili bogat književno-umjetnički program u suradnji s našim prijateljima i susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom.

Na platou pred Booksom pored Grginog kipa čeka vas mnoštvo sadržaja koje smo pažljivo i s ljubavlju smišljali za vas. Uz svježu limunadu, Booksin ledeni čaj ili kavu i, svakako, knjigu pronađite nešto za sebe – zajedno ćemo se družiti, educirati i zabavljati! Čekaju vas odlične knjige na Sajmu malih izdavača kojim otvaramo program, zanimljive tribine nastale u suradnji s izdavačkim kućama, Goethe institutom, udrugom Domino, Hrvatskim društvom pisaca, cjelodnevno druženje s Volonterskim centrom Zagreb. Nastupit će zvijezde Booksina književnog programa i radionica kreativnog pisanja, slavit ćemo prijateljstvo na glazbenoj Škrabici za Antu na kojoj će nastupiti glazbenica i glumica Ivana Starčević s prijateljima i prijateljicama (pripremamo vam i koncerte iznenađenja!). Subote ujutro rezervirane su za najmlađe s kojima ćemo čitati i crtati u suradnji s autori(ca)ma iz Oaza Books. Upoznat ćete mlade autore i autorice na književnom festivalu „Prvi prozak na vrh jezika” kojim ćemo zaključiti program i otići na zasluženi ljetni odmor.

Dođite i otkrijte novu knjigu, poslušajte zanimljive razgovore i čitanja, družite se s nama da nam ljeto u gradu bude bezbolnije! Možda upoznate nekoga!

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu