Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
06.07.2022. u 20:00 @ Booksa

Predstavljanje zbirke 'Dobrota razdvaja dan i noć'

Large untitled design  1
Četvrtak
30.06.2022.

Godinu dana nakon izlaska po prvi put predstavit ćemo knjigu Dobrota razdvaja dan i noć Marije Dejanović. U razgovoru će sudjelovati Antonela Marušić, Monika Herceg i autorica.

„Riječ je o trećoj zbirci pjesnikinje koja se već pokazala (a novim naslovom to i potvrdila) kao jedan od najzanimljivijih regionalnih poetskih glasova. Nalazimo se pred uratkom naglašeno otvorenijega i komunikativnijeg tona nego li je to njen prvijenac 'Etika kruha i konja', u kojem se u autobiografskom i narativnom tonu govori o odnosu prostora i identiteta, o odlascima i dolascima, pitanju porijekla i okretanju prošlosti i traženju odgovora u rekapitulaciji sadašnjeg i prošlih trenutaka.“ (Nikola Jelinčić, strane.ba)

„Marija Dejanović […] uspeva da održi visok nivo kvaliteta svoje poezije, ne odričući se pritom snažne melodičnosti i upečatljivih pesničkih slika, koje su sada neretko uronjene u topli mediteranski štimung, prožete dubljom (blago erotizovanom) atmosferičnošću, bojama mora, riba, pomorandži i sunca. Njen se osamljeni subjekt ogoljenije konstituiše u svojoj neprestanoj neuhvatljivosti i potrazi za sopstvenim identitetom, sazrevajući kada je reč o odnosu prema voljenom biću, ali ne pristajući ipak na iluzije apsolutnog ili večnog pripadanja.“ (Zorana Simić, Polja)

 

Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu i Larissi. Završila je studij komparativne književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2018. objavljuje knjige Etika kruha i konja (nagrada Goran za mlade pjesnike i nagrada Kvirin za mlade pjesnike) i Središnji god (nagrada Zdravko Pucak). Trojezična knjiga Orato Osto/Visible Bone/ Vidljiva kost izašla joj je u Grčkoj u izdanju Poets' Circlea. 2021. objavila je knjigu pjesama Dobrota razdvaja dan i noć (finale nagrada Tin Ujević i Avdina okarina). Za pojedine pjesme dobila je: prvu nagradu Milo Bošković (2021.), drugu nagradu na DiBiase Poetry natječaju (2021.), treću nagradu na natječaju Castello di Duino (2022.), te nagradu Marin Držić za 2020. godinu za dramski tekst Ne moramo više govoriti, svi su otišli. Objavljivala je pjesme, eseje i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme su joj prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a u pripremi su izdanja knjige Dobrota razdvaja dan i noć u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i SAD-u, te izbor iz knjige na njemačkom jeziku. Sudjelovala je na brojnim domaćim i stranim međunarodnim pjesničkim festivalima i čitanjima poezije te na pjesničkim rezidencijama. Zamjenica je direktora Thessalian Poetry Festivala (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης) i članica uredništva časopisa Tema i Libartes. Članica je Hrvatskog Društva Pisaca, Hrvatskog P. E. N. Centra i europske pjesničke platforme Versopolis.

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2022

Stiglo je naše omiljeno godišnje doba, počinje Booksa u parku!

U idućih 6 tjedana, od 1.6. do 17.7., večeri ćemo provoditi uz kulturno-umjetnički program nastao u suradnji s našim posjetiteljima, brojnim organizacijama, umjetnicima i susjedstvom, volonterima i volonterkama. Preko dana plato ispred Bookse bit će veliki zeleni dnevni boravak za sve vas koji želite pisati i učiti uz kavu i tradicionalni Booksin domaći ledeni čaj, a ako želite napraviti predah uz knjigu, uvijek možete naći neku na našim policama. Večer je rezervirana za najnoviju suvremenu književnu i kulturno-umjetničku produkciju, za druženja s piscima i spisateljicama i inspirativne razgovore u čitateljskim klubovima.

S nama su i ove godine najbolji književni festivali te će svoje goste predstaviti Festival europske kratke priče, Sandorfov mini maraton, Versopolis, Prvi prozak na vrh jezika, LitLink. I Booksina glazbena publika imala je svojih želja pa ćemo na Škrabici slušati snažne glasove naše indie scene – Ninu Bajsić i Dimitrija Dimitrijevića.

Subote su rezervirane za dječji matine program, čitat ćemo skupa, crtati s autorima i autoricama Oaza Books, pričati priče uz Punu kuću priča.

Svoj spisateljski talent predstavit će i polaznici i polaznice radionica pisanja poezije i proze kod Dorte Jagić i Zorana Ferića, a uz pomoć Ivane Bodrožić razigravat će svoje talente i sudionici Raspričavanja. Vigor i Martin, voditelji Učitavanja, već biraju mlade poetske snage koje će predstaviti svoj rad.

Sve detalje pronađite na linku!

Park ispred Bookse pulsirat će u kvartovskom duhu koji kontinuirano raste i jača. Još jednom hrlimo ususret ljetu s Booksom u parku: s kvartom i za kvart! 

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu