Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
14.07.2022. u 19:30 @ Booksa

Književna senzibilizacija: (Još jednom) o Iranu kroz poeziju i glazbu

Large copy of untitled design Fotografija: S naslovnice knjige 'Marx i lutka' (Sandorf).
Ponedjeljak
11.07.2022.

Na još jednoj tribini Književne senzibilizacije o Iranu razgovarat ćemo o važnom mjestu poezije, a potom i glazbe u perzijskoj kulturi, kao i o životu između dviju kultura i dvaju jezika, s društvenom istraživačicom i filozofkinjom Murom Palašek te glazbenikom i pjesnikom Mohammadom Poursahebgharanom iz Irana, koji će nam i otpjevati nekoliko perzijskih pjesama koje je uglazbio.

No, raspolućenih identiteta dotaknut ćemo se i kroz autobiografski roman Marx i lutka Maryam Madjidi (Sandorf, 2019., prevod Marko Gregorić) koji kaleidoskopskim pripovijedanjem o egzilu i različitostima povremeno sklizne u poeziju dok opisuje napore da se ne zaboravi ishodište.

Tribinu vodi književna prevoditeljica Ksenija Banović.

Manu, punim imenom Mohammad Poursahebgharan, došao je 2016. iz Irana u Europu. Sada živi u Hrvatskoj. Glazbom i poezijom zaokupljen je već dugo, zapravo od rane mladosti, a posebno je dobar u perzijskoj glazbi koju izvodi i ovdje. U Iranu je radio u različitim poljima poduzetništva. Voli kvalitetan kontakt s ljudima.

Mura Palašek društvena je istraživačica, u interdisciplinarnom području psihologije, sociologije i filozofije, s posebnim interesom za područje etike (u suvremenom svijetu), te studijima civilizacija. Živjela je u Rimu i Berlinu, a onda se s vremenom okretala i Istoku. Tako je i upoznala Manua.

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2022

Stiglo je naše omiljeno godišnje doba, počinje Booksa u parku!

U idućih 6 tjedana, od 1.6. do 17.7., večeri ćemo provoditi uz kulturno-umjetnički program nastao u suradnji s našim posjetiteljima, brojnim organizacijama, umjetnicima i susjedstvom, volonterima i volonterkama. Preko dana plato ispred Bookse bit će veliki zeleni dnevni boravak za sve vas koji želite pisati i učiti uz kavu i tradicionalni Booksin domaći ledeni čaj, a ako želite napraviti predah uz knjigu, uvijek možete naći neku na našim policama. Večer je rezervirana za najnoviju suvremenu književnu i kulturno-umjetničku produkciju, za druženja s piscima i spisateljicama i inspirativne razgovore u čitateljskim klubovima.

S nama su i ove godine najbolji književni festivali te će svoje goste predstaviti Festival europske kratke priče, Sandorfov mini maraton, Versopolis, Prvi prozak na vrh jezika, LitLink. I Booksina glazbena publika imala je svojih želja pa ćemo na Škrabici slušati snažne glasove naše indie scene – Ninu Bajsić i Dimitrija Dimitrijevića.

Subote su rezervirane za dječji matine program, čitat ćemo skupa, crtati s autorima i autoricama Oaza Books, pričati priče uz Punu kuću priča.

Svoj spisateljski talent predstavit će i polaznici i polaznice radionica pisanja poezije i proze kod Dorte Jagić i Zorana Ferića, a uz pomoć Ivane Bodrožić razigravat će svoje talente i sudionici Raspričavanja. Vigor i Martin, voditelji Učitavanja, već biraju mlade poetske snage koje će predstaviti svoj rad.

Sve detalje pronađite na linku!

Park ispred Bookse pulsirat će u kvartovskom duhu koji kontinuirano raste i jača. Još jednom hrlimo ususret ljetu s Booksom u parku: s kvartom i za kvart! 

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu