Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
13.07.2022. u 20:00 @ Booksa

KAKO GRADITI MREŽE I ZAŠTO: Od otpora prema održivosti

Large 292690598 8015894708481611 646326916198713899 n
Ponedjeljak
11.07.2022.
Prostor bivše Jugoslavije, specifično njegov nezavisni kulturni sektor, od 1990-ih naovamo dao je značajan doprinos razvoju suradničkih praksi i cjelokupnom razumijevanju participacije u kulturnom umrežavanju. I dok od 1980-ih u europskom kulturnom krajoliku dolazi do snažnog razvoja praksi umrežavanja, a o ovom se fenomenu mnogo pisalo i to iz različitih perspektiva, fenomen umrežavanja na području prostora bivše Jugoslavije ostao je podistražen. Publikacija KAKO GRADITI MREŽE I ZAŠTO: Od otpora prema održivosti značajan je doprinos uključivanja često zanemarenih jugoslavenskih iskustava i prakse umrežavanja, suradnje i horizontalne organizacije našem znanju o suvremenim praksama umrežavanja u regiji.
Ovu publikaciju, priručnik za umrežavanje u području nezavisne kulture, nastalu na temelju istraživanja 20-ak mreža Jugoistočne Europe predstavit će autorice Ana Letunić i Jovana Karaulić te izvršna autorica publikacije Tjaša Pureber, a razgovor će voditi Marija Krnić.
Publikacija je nastala kao dio projekta "Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB)", kojeg koordinira Kooperativa, a koji okuplja mreže i kulturne centre 6 zemalja koje djeluju na području Jugoistočne Europe: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), Jadro Asociacija| Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Croatia), Asocijacija NKSS (Srbija), OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina)
REG.LAB projekt sufinancirala je Europska unija kao dio otvoreno poziva EACEA 39/2019 Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans “Strengthening cultural cooperation with and competitiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans”. Poziv je u potpunosti financiran kroz Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA II).
 
Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2022

Stiglo je naše omiljeno godišnje doba, počinje Booksa u parku!

U idućih 6 tjedana, od 1.6. do 17.7., večeri ćemo provoditi uz kulturno-umjetnički program nastao u suradnji s našim posjetiteljima, brojnim organizacijama, umjetnicima i susjedstvom, volonterima i volonterkama. Preko dana plato ispred Bookse bit će veliki zeleni dnevni boravak za sve vas koji želite pisati i učiti uz kavu i tradicionalni Booksin domaći ledeni čaj, a ako želite napraviti predah uz knjigu, uvijek možete naći neku na našim policama. Večer je rezervirana za najnoviju suvremenu književnu i kulturno-umjetničku produkciju, za druženja s piscima i spisateljicama i inspirativne razgovore u čitateljskim klubovima.

S nama su i ove godine najbolji književni festivali te će svoje goste predstaviti Festival europske kratke priče, Sandorfov mini maraton, Versopolis, Prvi prozak na vrh jezika, LitLink. I Booksina glazbena publika imala je svojih želja pa ćemo na Škrabici slušati snažne glasove naše indie scene – Ninu Bajsić i Dimitrija Dimitrijevića.

Subote su rezervirane za dječji matine program, čitat ćemo skupa, crtati s autorima i autoricama Oaza Books, pričati priče uz Punu kuću priča.

Svoj spisateljski talent predstavit će i polaznici i polaznice radionica pisanja poezije i proze kod Dorte Jagić i Zorana Ferića, a uz pomoć Ivane Bodrožić razigravat će svoje talente i sudionici Raspričavanja. Vigor i Martin, voditelji Učitavanja, već biraju mlade poetske snage koje će predstaviti svoj rad.

Sve detalje pronađite na linku!

Park ispred Bookse pulsirat će u kvartovskom duhu koji kontinuirano raste i jača. Još jednom hrlimo ususret ljetu s Booksom u parku: s kvartom i za kvart! 

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu