Page arrow
05.06.2021. u 12:00 @ Booksa

Vox Feminae Festival: razgovor o slikovnici ‘Straška postavlja teška pitanja’

Large stra%c5%a1ka
Petak
21.05.2021.

U okviru programa 15. Vox Feminae Festivala u parku ispred Bookse održat će se razgovor o slikovnici Straška postavlja teška pitanja autora Želimira Periša i ilustratorice Ivane Štrukelj.

Straška postavlja teška pitanja jedna je od dvije slikovnice koje ove godine izdaje društveno poduzeće Fierce Women. Protagonistica je Straška, djevojčica koja će kad poraste postati Strašna žena. U razgovoru s izvršnom direktoricom društvenog poduzeća Fierce Women, Gabrijelom Ivanov, autor i ilustratorica, s kojima je udruga K-zona surađivala i pri kreiranju društvene igre Fierce Women, otkrit će kako su se razvijali lik Straške i njene avanture. Naime, upravo je Želimir razvio pravila igre, dok je Ivana jedna od ilustratorica koje su radile na portretima strašnih žena.

Ovaj razgovor ujedno je i prvo mjesto na kojem će se slikovnica moći nabaviti na hrvatskom, ali i na engleskom jeziku.

Želimir Periš diplomirani je inženjer računarstva. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu, a vodio je i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. S udrugom zadarskih pisaca, ZaPis, organizirao je mnoge književne večeri i promocije.  S Centrom za Kreativno pisanje Zagreb organizator je Ljetne škole pisanja u Gorskom kotaru. Jedan je od osnivača i direktora KaLibar bestiVal književnog festivala. Volontira u Gradskoj knjižnici Zadar. Priče su mu prevođene na slovenski, talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Ivana Štrukelj je diplomirana novinarka i profesionalni copywriter koja se u slobodno vrijeme bavi ilustracijom te živi i radi u Zagrebu. Mrzi kad joj je dosadno, pa kad ne smišlja slogane i ne snima reklame, stvara zabavne likove koji obično razveseljavaju ljude i žive poprilično kul živote, barem u njenoj glavi. Osim što se iz dana u dan trudi biti kreativnom bez da prolupa, dosta energije troši i na svoju muzu u obličju francuske buldogice koja se odaziva na ime Doti, gledanje crtića i filmova, čitanje gomile knjiga i stripova, putovanja po svijetu te ekskurzije do obližnjih joj bazena.

Facebook event je na linku.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb. Slikovnica ''Straška postavlja teška pitanja'', na hrvatskom jeziku i u prijevodu na engleski jezik, realizirana je u okviru projekta "Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu