Page arrow
26.06.2021. u 20:00 @ Booksa

Tribina: Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Large 1.6.   18.7.  14 Hotel Maestral u Brelima.
Srijeda
16.06.2021.

U suradnji s projektom Motel Trogir održat će se tribina Kako štitimo arhitekturu modernizma?

U razgovoru će sudjelovati Božo Benić, arhitekt i nezavisni istraživač, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik; dr. sc. Martina Ivanuš, povjesničarka umjetnosti, konzervatorica savjetnica, Hrvatski restauratorski zavod; Antonia Vodanović, povjesničarka umjetnosti, predsjednica Udruge Kačić iz Makarske; i dr. sc. Hela Vukadin - Doronjga, muzejska savjetnica, istraživačica moderne arhitekture, autorica izložbi o Vladimiru Turini i stadionu Maksimir u Muzeju grada Zagreba. Tribinu će voditi Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga (Motel Trogir).

Tribina je nastavak razgovora o stanju i praksama formalno-pravne i društvene zaštite arhitekture modernizma u Hrvatskoj, a fokus tribine bit će na aktualnim inicijativama za dodjelu statusa zaštićenog kulturnog dobra RH hotelu Bluesun Maestral u Brelima i hotelu Pelegrin u Kuparima, ali i drugim incijativama, te o sudbini ugroženih značajnih arhitektonskih ostvarenja, od nekadašnjeg Dječjeg lječilišta u Krvavici do nogometnog stadiona na Maksimiru. Otvorit će se i pitanje (ne)funkcioniranja sustava zaštite kulturnih dobara u RH te (ne)odgovornosti za raspolaganje državnom imovinom visoke arhitektonske i povijesne vrijednosti te potrebom za boljim i racionalnijim načinima revitalizacije arhitekture nastale nakon Drugoga svjetskoga rata.

Kako štitimo arhitekturu modernizma? treća je po redu tribina u ciklusu, a prethodne su održane u Zagrebu i Šibeniku. Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu