Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
03.07.2021. u 20:00 @ Booksa

Tribina: Hrvatski arhitekti u Nigeriji

Large 1.6.   18.7.  15 Foto: Biserka Šavora.
Srijeda
23.06.2021.

U suradnji s projektom Motel Trogir održat će se tribina Hrvatski arhitekti u Nigeriji na kojoj će se tematizirati arhitektonski modernizam druge polovice 20. stoljeća te doprinos hrvatskih arhitekata u svjetskoj arhitekturi. 

Na tribini će sudjelovati Drago Muvrin i Biserka Šavora te moderatori dr.sc. Mojca Smode Cvitanović (Arhitektonski fakultet) i Saša Šimpraga (Motel Trogir).

Na afričkom kontinentu u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća evidentirano je djelovanje više od 150 arhitekata i arhitektica iz Hrvatske. U velikom broju slučajeva radilo o stručnjacima koji su posredstvom tehničke pomoći socijalističke Jugoslavije odlazili na zadatke u različite afričke zemlje. Nigerija nije iznimka, a nizu realizacija arhitekata iz drugih jugoslavenskih republika (npr. tvrtke Energoprojekt iz Beograda), između ostalih, prisutne su aktivnosti i zagrebačkih arhitekata Drage Muvrina i Biserke Šavora.

Tribini će prethoditi obilazak afričke zbirke Drage Muvrina (donacija Gradu Zagrebu) i razgled nebodera u Veslačkoj ulici gdje se zbirka nalazi, u ponedjeljak, 28. lipnja 2021. s početkom u 17 sati. Obilazak je ograničen na 20 osoba, a lista će se utvrditi prvenstvom prijave ispod posta na Facebook profilu projekta Motel Trogir u petak, 25. lipnja u 15 sati.  

Za sklop poslovno-stambenih nebodera u Veslačkoj ulici autori arhitekti Slavko Jelinek i Ivan Linardić dobili su Borbinu nagradu.

Tribina je dio aktivnosti projekta Motel Trogir Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.  Od pokretanja 2013. godine prerastao je u projekt za istraživanje, valorizaciju, zaštitu i popularizaciju baštine arhitektonskog modernizma druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i na Sredozemlju kroz iniciranje Mediteranske mreže modernizma.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu