Page arrow
29.06.2021. u 20:30 @ Booksa

Razgovor o zborniku 'Encountering Fear'

Large 1.6.   18.7.  10
Četvrtak
17.06.2021.

U suradnji s HRZZ projektom Naracije straha: Od starih zapisa do nove usmenosti i Institutom za etnologiju i folkloristiku kao izdavačem u parku ispred Bookse održat će se razgovor o zborniku radova Encountering Fear.

Zbornik su uredile Natka Badurina sa Sveučilišta u Udinama, Una Bauer s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te Renata Jambrešić Kirin i Jelena Marković s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

U razgovoru će sudjelovati Tatjana Jukić, redovita profesorica na Odsjeku za anglistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Klasić, izvanredni profesor na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Pletenac, redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te urednice. Razgovor će voditi Ivona Grgurinović, docentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Strah je osnovna, arhetipska emocija, ali također i dijagnoza našeg vremena. Od svih emocija istraživanih u društvenim i humanističkim znanostima tijekom posljednjih nekoliko desetljeća u okviru tzv. afektivnog zaokreta, strah je privukao najviše pozornosti i to upravo zbog toga što se čini da je strah osnovno obilježje ljudskog stanja od kraja kratkog 20. stoljeća naovamo.

Odgovarajući na specifične izazove rastuće prisutnosti straha na lokalnoj i globalnoj razini, s fokusom na njihove povijesne manifestacije i kulturne promjene, autorice i autori okupljeni u ovom zborniku pristupaju kronotopima straha iz perspektive kulturne antropologije, etnologije, folkloristike, književne teorije, izvedbenih studija i teatrologije, povijest umjetnosti, povijest i studija pamćenja.

Urednice su višegodišnji rad na zborniku dovršile usred globalne pandemije potpuno svjesne da se čovječanstvo nikada neće osloboditi prirodnih i društvenih prijetnji, no s uvjerenjem da se pripovijedanjem, istraživanjem i boljim razumijevanjem straha može ići ususret konstruktivnim promjenama za pojedince i društvo u cjelini.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku!

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large 1.6.   18.7.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu