Page arrow
02.06.2021. u 20:00 @ Booksa

Razgovor o zborniku 'Devedesete'

Large devedesete 1
Petak
21.05.2021.

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i izdavačem Jesenski & Turk u parku ispred Bookse održat će se razgovor o znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi zbornika Devedesete. Kratki rezovi.

U razgovoru će sudjelovati Iva Grubiša, asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Tomislav Ćališ, učitelj povijesti u O.Š. Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, Ozren Žunec, umirovljeni profesor i bivši predstojnik Katedre za vojnu sociologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te urednici zbornika – Orlanda ObadPetar Bagarić, znanstveni suradnici na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Razgovor će moderirati Agata Juniku, docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Zbornik Devedesete. Kratki rezovi kroz deset studija i iz više društveno-humanističkih disciplina nudi analizu niza tema relevantnih za proučavanje te dekade. Od praćenja prijelaza u novi ekonomski i politički sustav, preko promjena u široko shvaćenom polju kulture, do prikaza odjeka devedesetih u kulturi sjećanja, ali i u nacionalnoj ekonomiji zbornik pruža tumačenja kaotičnog razdoblja u kojem je započet niz razvojnih putanja koje i danas obilježavaju hrvatsko društvo i svakodnevicu.

Razgovor će se osvrnuti na recepciju i doprinos okupljenih radova u kontekstu znanstvene produkcije o devedesetima te na mogućnosti primjene zbornika u nastavi. Zasebna tema razgovora bit će generacijska percepcija ove knjige koja je i sama, kako navodi jedna od recenzija, generacijski obojena. O zborniku će biti riječi iz triju perspektiva – od punokrvnih aktera dekade, preko onih kojima su devedesete bile formativno životno razdoblje, do mladih koji su u tom desetljeću rođeni.

Facebook event je na linku.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu