Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
10.07.2021. u 19:00 @ Booksa

Razgovor o zbirci 'Kotlovnica' Bonislava Kamenjaševića

Large 1.6.   18.7.  23
Srijeda
23.06.2021.

U suradnji s izdavačem Durieux održat će se razgovor o zbirci pjesama Kotlovnica Bonislava Kamenjaševića.

O zbirci će s autorom razgovarati urednica Ivana Rogar.

Zbirka poezije komparatista Bonislava Kamenjaševića tematizira suvremeni svijet i njegov odnos prema prirodi, prema životu u kojemu je potrebno što više sadržaja nagurati u što manje (vremenskoga) prostora, pri čemu je važno to činiti novim tehnološkim alatima. U toj krizi ljudskosti prirodu rastežemo kao slabašnu kuhinjsku gumicu, a ljudima manipuliramo koliko je u skladu s našim potrebama. Kamenjašević kritizira pseudointelektualizam, rat, uništavanja i zločine, što čini katkad šaljivo i ironijski, a drugi put o njima progovara melankolično. Zbirku čine opisi singularnih fenomena, esejistički komentari te opisi prizora i događaja začinjeni intertekstualnim i intermedijalnim poveznicama, posudbama, persiflažama te posvetama autorima poput Tatjane Gromače, Danijela Dragojevića, Tina Ujevića i drugih. Pjesnik često odgađa poantu do zadnjih stihovnih redaka čime stvara posebno snažan pjesnički učinak.

Bonislav je studirao filozofiju, a diplomirao kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je pjesme u časopisima Ka/Os, Jat, Forum, Republika, Tema i Fantom slobode, na Kultipraktiku, u zborniku Rukopisa. Stručne i znanstvene priloge objavljivao u zbornicima sa znanstvenih skupova (ako vas zanima, sve će vam reći o reprezentaciji znanja u Povijesti vanđelskoj Jerolima Kavanjina ili pjesmi Šuma Anke Žagar). Kritike je objavljivao u Vijencu te na portalima Ziher i Arteist, a radi u Nakladi Ljevak. Rukopis ove zbirke ušao je u uži uzbor za Nagradu na vrh jezika 2019. godine.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g

 

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu