Page arrow
15.06.2021. u 20:00 @ Booksa

Razgovor o knjizi 'Pro i protiv' Antuna Maračića

Large 1.6. 18.7.  7
Četvrtak
10.06.2021.

U suradnji s izdavačima HS AICA i Durieux u parku ispred Bookse održat će se razgovor o knjizi Pro i protiv autora Antuna Maračića.

U razgovoru će sudjelovati autor te povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Ivana Mance, Evelina Turković i Silva Kalčić.

Knjiga Pro i protiv Antuna Maračića, dobitnika Godišnje nagrade za likovnu kritiku HS AICA za 2016., izbor je iz više od četiri desetljeća dugog autorovog likovnokritičkog rada. Maračićev rad u području umjetnosti grana se u njegov autorski umjetnički rad, kustosko djelovanje te u likovnokritičku aktivnost. Izrazitog autorskog stajališta Maračić je tijekom godina ispisao tisuće stranica osvrta, kritika, prikaza, intervjua, polemika… Bio je voditelj mnogih izložbenih institucija, te je time njegov pogled na umjetnost o kojoj piše obilježen neposrednim iskustvom umjetnika, kustosa, te naposljetku pažljivog promatrača i analitičara umjetničkih djela.

Ova knjiga kritičkih tekstova, predgovora i polemika 1980-2020. sadrži uvodne tekstove Eveline Turković, Sandre Križić-Roban i Antuna Maračića, a koncipirana je u nekoliko poglavlja, od kojih svako u kronološkom slijedu tekstova opisuje specifičnu autorovu poziciju i vrijeme u kojem djeluje, od početaka 80-ih godina do danas, te se čita kao svojevrsna povijest suvremene umjetnosti našeg područja.

Antun Maračić rođen je 1950. u Novoj Gradiški, živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, predmet likovne umjetnosti, te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera, član radne zajednice umjetnika Podroom, te aktivni suradnik Galerije proširenih medija u Zagrebu. Dobio je više nagrada za svoj rad, uz ostale i Vjesnikovu nagradu Josip Račić za 2004. godinu. Priredio je niz izložbi u Galeriji AM-M14f/1-Z, u neformalnom prostoru svog stana u Zagrebu, radio je kao voditelj Galerije SC, Galerije Zvonimir, Galerije proširenih medija te Galerije Forum u Zagrebu, a bio je i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik. S Evelinom Turković objavio je monografske knjige o Ivanu Kožariću te Igoru Rončeviću. Objavio je vlastite knjige Ispražnjeni okviri - iščezli sadržaji 1991-1994., Pavo Urban – posljednje slike, Lokrum, Rurbane nezgrapnosti te Pro i protiv.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku!

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large 1.6.   18.7.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu