Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
15.06.2021. u 18:00 @ Booksa

Književni razgovor: poljska i češka književnost

Large 1.6. 18.7.  11
Petak
11.06.2021.

U suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom, u parku ispred Bookse održat će se razgovor o dvije knjige o poljskoj i češkoj književnosti: Tri lica autora: Miłosz, Różewicz i Herbert Đurđice Čilić i Češka kriminalistička proza 1958.-1969.: Refleksija, reprezentacija Matije Ivačića.

Uz autore, u razgovoru će sudjelovati Katica Ivanković, Tomislav Brlek i Danijela Lugarić Vukas, urednica Biblioteke L Hrvatske sveučilišne naklade, te Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade. 

Knjiga Tri lica autora predstavlja značajan doprinos hrvatskoj slavistici i polonistici te ispunjava izrazitu receptivnu prazninu ako je riječ o poljskom pjesništvu 20. stoljeća (tog književnog i kulturnog fenomena per se), a posebno u odnosu na pjesništvo jednog književnog nobelovca (Miłosz), jednog koji je godinama bio kandidat za tu nagradu (Różewicz), a uključivanjem i trećeg velikog poslijeratnog poljskog pjesnika, Zbigniewa Herberta, knjiga dobiva dimenziju temeljnog uvida u oblikovanje i funkcioniranje poljskog pjesničkog kanona druge polovice 20. stoljeća. 

Knjiga Češka kriminalistička proza 1958.-1969. bavi se razdobljem renesanse kriminalističkog žanra u Češkoj između 1958. i 1969. godine na temelju refleksije žanra u kritičkim i teorijskim tekstovima koji su iskristalizirali dva modela kriminalističke književnosti - model socijalističke kriminalističke proze i model kriminalističke proze kao igre. Autor ukazuje na izuzetnu raslojenost češke kriminalističke proze u danom razdoblju te djela koja se opiru svrstavanju u jedan od dvaju modela i narušavaju njihovu tematsku i ideološku paradigmu.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu