Page arrow
09.06.2021. u 18:00 @ Booksa

Mjesec Ponosa: razgovor o kvir tarot špilu

Large untitled design  93
Utorak
25.05.2021.

Kao dio programa Mjeseca ponosa 2021. udruge Zagreb Pride održat će se razgovor o tarot špilu The Spun Tarot čiji je autor i ilustrator Toni Zadravec. 

U kakvoj su vezi papa i Leigh Bowery? Viteštvo i Nasta Rojc? Zašto smo okrunili_e baš Gottmik, Phoebe Waller-Bridge i Yvesa Tumora, a usmrtili_e Candy Darling?

The Spun Tarot predstavlja suvremeni zaokret Rider-Waite-Smith tarota, najraširenijega tarot špila u svijetu. Ovaj se špil odmiče od religijske i heteronormativne ikonografije tradicionalnog tarota, kao i od uvriježenog čitanja koje počiva na tumačenju femininih i maskulinih energija te se umjesto toga fokusira na rodne i seksualne varijantnosti svojstvene kvir iskustvu.

''U ovom špilu nema anđela, bogova ili nebeskih bića. Neće vam biti potrebni kristali za kanaliziranje energije. The Spun Tarot je smišljen kao sekularni ritual, trenutak pomnosti, pronalaska orijentacije ili upuštanja u meditaciju, kao protuotrov trajnoj nesigurnosti s kojom se nosimo. Prolazeći kroz ovaj špil naići ćete na poznata lica koja su me inspirirala tijekom stvaranja ovog špila. Pronaći ćete i reference na umjetnička djela, neka poznata, neka opskurna. The Spun Tarot vrvi kvir prikazima i napravila ga je kvir osoba, ali radi se o špilu koji je namijenjen svima koje prihvaćaju i slave rasnu, etničku, seksualnu i rodnu različitost.

Cilj The Spun Tarota jest pobuditi nadu u svima koji se prepoznaju u njegovoj ikonografiji. Nadam se da će vam ovaj špil donijeti radost i optimizam oko vašeg identiteta, tijela, vašeg iskustva na ovom svijetu i nadam se da ćete mu se često vraćati'', kaže Toni.

Tarot će se na razgovoru moći nabaviti uz donaciju.

Facebook event je na linku.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.
Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu