Page arrow
08.06.2021. u 18:00 @ Booksa

Predavanje: Zamišljanje novih prostora suživota

Large ybdg  3   foto karla juri%c4%87 Foto: Karla Jurić.
Utorak
25.05.2021.

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW u Booksinom parku održat će se predavanje na temu Zamišljanje novih prostora suživota koje će održati Lea Vene i Lovro Japundžić.

Program je dio serije predavanja Povijest umjetnosti i društva: solidarnost u kriznim vremenima  koja stavlja naglasak na izazove kulturne proizvodnje u sadašnjem trenutku. Nakon online razgovora s kolektivom Žene ženama na temu skrbi, kustosi i voditelji Galerije Močvara Lovro Japundžić i Lea Vene u parku ispred Bookse govorit će o krovnoj temi svog programa Colapse on hold. U razgovoru će reflektirati svoje dosadašnje umjetničke i kustoske prakse realizirane kao dio programa, modele opstanka i rada na domaćoj sceni u kriznim vremenima te predstaviti ovogodišnji program.

Od početka svog djelovanja 2001. godine Galerija Močvara profilirala se kao nekonvencionalan izlagački prostor s naglaskom na inovativne multimedijalne produkcije. Otvorenost eksperimentu, prostorni kapaciteti i neformalan karakter organizacije već godinama omogućuju umjetnicima građenje vlastitog narativa slobodnog od uobičajenih institucionalnih ograničenja. Tematski zaokruženi godišnji programi fokus stavljaju na umjetnička polja vezana uz mogućnosti otpora i kohabitacije u trenutnim uvjetima života i rada.

Fragilna suvremenost oblikovana tehnološkim i političkim silama interpretirana je kroz dvije galerijske sezone, Collapse on hold i Collision course. Subverzivni potencijal igre, novi oblici kolektiviteta i ljutnja kao regenerativan alat neki su od modela konfrontacije koji su u prethodnim sezonama prevedeni u katarzične prostorne instalacije i izvedbe. Kao tematska okosnica treće programske sezone postavljaju se umjetnički radovi koji promišljaju DIY formate postantropocentričkog opstanka. Spajajući online i offline strategije otpora i aproprijacije umjetnici predlažu moguće aktualne scenarije preživljavanja u okviru kojih upravo tehnologija postaje ključan emancipatorski alat. 

*

Lea Vene (1987.) povjesničarka je umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images i R-Lab na Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic i kao dio tima ETNOFILm festivala te kao kustosica u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK). Trenutno je dio kustoskog tima festivala fotografije Organ Vida, s Lovrom Japundžićem kurira godišnji program Galerije Močvara te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Lovro Japundžić (1990.) završio je studij povijesti umjetnosti i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je angažiran kao jedan od voditelja i kustosa Galerije Miroslav Kraljević (GMK) i Galerije Močvara. Jedan je od članova kustoskog kolektiva koji vodi međunarodni festival fotografije Organ Vida. U 2018./2019. sudjelovao je kao kustos u projektu Parallel – europskoj platformi za suvremenu fotografiju. Radio je kao selektor programa i promotor Udruge za promicanje nezavisne glazbene kulture – Živa muzika aktivne u promicanju inovativnih pristupa klupskoj glazbi. Uz kustoski posao radio je i kao producent kolaborativne izvedbene skupine – BADco.

Facebook događaj je na linku.

*

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb te Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu