Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
03.07.2021. u 18:00 @ Booksa

Suvremeno dramsko pismo: pozitivne prakse

Large antonio molinari ub77xn37pns unsplash Antonio Molinari, Unsplash.
Srijeda
23.06.2021.

U suradnji s Goethe Institutom Hrvatska, Hrvatskim Centrom ITI i Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela u parku ispred Bookse održat će se okrugli stol na temu Suvremeno dramsko pismo: pozitivne prakse.

Na okruglom stolu govorit će Nina Križan, producentica Hrvatskog Centra ITI, član SPID-a Tomislav Zajec, dramaturg, dramski pisac, profesor na Akademiji dramske umjetnosti i dramaturški suradnik Zagrebačkog kazališta mladih, te Dimitrije Kokanov, kućni dramaturg kultnog beogradskog kazališta Ateljea 212. Okrugli stol moderirat će dramaturginja, dramska spisateljica i redateljica Vedrana Klepica.

U razgovoru će se otvoriti pitanje položaja dramskih pisaca u Hrvatskoj, ali i šire u regiji. Raspravljat će se o pozitivnim praksama i važnosti razvoja suvremenog dramskog pisma, te načinima na koji kazališna zajednica u svom institucionalnom, ali i u svom nezavisnom obliku može aktivno kreirati prilike, a samim time i budućnost kazališne scene.

New Stages South-East zajednički je projekt Goethe-Instituta iz jugoistočne Europe – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Cipra. Riječ je o višegodišnjem projektu koji je fokusiran na razvoj suvremenog dramskog pisma te poticanje međunarodnih razmjena i suradnji, a dijelovi projekta održavaju se u svim zemljama partnerima. U Hrvatskoj je u sklopu projekta organizirana višemjesečna radionica na kojoj pet odabranih mladih autora i autorica pod mentorstvom Ivora Martinića razvijaju svoje nove ili već postojeće tekstove, te masterclass Ivane Sajko koji se održava od 1. do 3. srpnja 2021., a u suradnji s Međunarodnom dramskom kolonijom Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog Centra ITI 2022. u Grožnjanu će kroz scensko čitanje biti predstavljena najuspješnija drama zagrebačke radionice. Okrugli stol organizira Goethe Institut Hrvatska u suradnji sa strukovnom udrugom SPID te Hrvatskim Centrom ITI kao dio aktivnosti u Hrvatskoj.

Razgovor će se održati na hrvatskom jeziku sa simultanim prijevodom na engleski jezik i prenosit će se putem društvenih mreža.

Zainteresirani sudionici izvan Zagreba i Hrvatske mogu se uključiti putem Zoom-platforme na linku.

 

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu