Page arrow
14.07.2020. u 17:30 @ Booksa

Booksa u parku 2020: Odvalimo se poezijom - afro-američka poezija

Large aime cesaire
Nedjelja
28.06.2020.

U suradnji s pjesničkom platformom Odvalimo se poezijom te Društvom Afrikanaca u Hrvatskoj održat će se čitanje poezije potaknuto pokretom Black Lives Matter.

Potaknuto nedavnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama kada je stradao građanin George Floyd, nenaoružani crnac koji je umro nakon brutalne policijske intervencije u Minneapolisu, čita se poezija otpora afro-američkih autora. 

Gosti će biti prevoditelji Dean Trdak i Vanda Mikšić, a program vodi pjesnikinja i novinarka Sanja Baković.

Ususret izlasku knjige Bilježnica povratka u zavičaj čitat će se poezija Aiméa Césairea, pjesnika s otoka Martinika s Kariba. Knjigu je Césaire počeo pisati u Šibeniku. Ovaj se poznati rukopis smatra himnom crnaštva, antikolonijalnog pokreta kojemu je, uz Senghora i Damasa, bio začetnik. Studirao je u Parizu, bio zastupnik Martinika u francuskoj Narodnoj skupštini, a posmrtno je dobio mjesto u Panteonu. Autor je,između ostalog, Rasprave o kolonijalizmu. O značenju i poemi Bilježnica povratka u zavičaj govorit će Vanda Mikšić.

Dean Trdak približit će neke afričke i južnoameričke autorice i autore portugalskog govornog područja čije su poetike sadržajno prožete temom otpora crnačkog svijeta.

Članovi Društva Afrikanaca u Hrvatskoj čitat će pjesme Patricea Lumumbe, prvog predsjednika nezavisnog Konga i borca za afričku nezavisnost, potom Léopolda Sédara Senghora, afričkog vođe i prvog predsjednika nezavisnog Senegala, kao i pjesme drugih autora. 

Prije i nakon razgovora i čitanja posebnu playlistu i glazbeni dio pripremio je DJ Goran Goldberger, a slušat će se dub poezija i reggae.


Na fotografiji: Aimé Césaire, izvor.

Booksa u parku 2020

Ove godine Booksa se na mjesec dana preselila u mali park, pokraj Grge i ispod breza i omorika. Program je nudio ponešto za svakoga - razgovore, promocije, druženje, mnogo književnosti i dosta glazbe... Bilo nam je divno i jedva čekamo iduću!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu