Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
14.07.2020. u 17:30 @ Booksa

Booksa u parku 2020: Odvalimo se poezijom - afro-američka poezija

Large aime cesaire
Nedjelja
28.06.2020.

U suradnji s pjesničkom platformom Odvalimo se poezijom te Društvom Afrikanaca u Hrvatskoj održat će se čitanje poezije potaknuto pokretom Black Lives Matter.

Potaknuto nedavnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama kada je stradao građanin George Floyd, nenaoružani crnac koji je umro nakon brutalne policijske intervencije u Minneapolisu, čita se poezija otpora afro-američkih autora. 

Gosti će biti prevoditelji Dean Trdak i Vanda Mikšić, a program vodi pjesnikinja i novinarka Sanja Baković.

Ususret izlasku knjige Bilježnica povratka u zavičaj čitat će se poezija Aiméa Césairea, pjesnika s otoka Martinika s Kariba. Knjigu je Césaire počeo pisati u Šibeniku. Ovaj se poznati rukopis smatra himnom crnaštva, antikolonijalnog pokreta kojemu je, uz Senghora i Damasa, bio začetnik. Studirao je u Parizu, bio zastupnik Martinika u francuskoj Narodnoj skupštini, a posmrtno je dobio mjesto u Panteonu. Autor je,između ostalog, Rasprave o kolonijalizmu. O značenju i poemi Bilježnica povratka u zavičaj govorit će Vanda Mikšić.

Dean Trdak približit će neke afričke i južnoameričke autorice i autore portugalskog govornog područja čije su poetike sadržajno prožete temom otpora crnačkog svijeta.

Članovi Društva Afrikanaca u Hrvatskoj čitat će pjesme Patricea Lumumbe, prvog predsjednika nezavisnog Konga i borca za afričku nezavisnost, potom Léopolda Sédara Senghora, afričkog vođe i prvog predsjednika nezavisnog Senegala, kao i pjesme drugih autora. 

Prije i nakon razgovora i čitanja posebnu playlistu i glazbeni dio pripremio je DJ Goran Goldberger, a slušat će se dub poezija i reggae.


Na fotografiji: Aimé Césaire, izvor.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

2020.

Ove godine Booksa se na mjesec dana preselila u mali park, pokraj Grge i ispod breza i omorika. Program je nudio ponešto za svakoga - razgovore, promocije, druženje, mnogo književnosti i dosta glazbe... Bilo nam je divno i jedva čekamo iduću!

Sudjelujte u našim programima – virtualno!

S obzirom na specifičnu i nesigurnu situaciju u kojoj se nalazimo, do daljnjega se nažalost nećemo uživo družiti na programima u Booksi. Ali ako vam falimo bar upola koliko vi nama, već se osjećamo bolje.

A kako bismo skratili vrijeme do ponovnih cjelodnevnih druženja u klubu, zajedničkog komentiranja pročitanih knjiga u našoj „čitaonici“, diskusija na tribinama ili najobičnijeg ispijanja kava na klupici – svakako pogledajte koje smo vam „online“ aktivnosti pripremile.

Large 1.3.pratite programe ivan buvini%c4%87

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu