Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Mladi pisci i stariji urednici

Large prvi prozak navrh jezika
Ponedjeljak
18.05.2015.
Četvrtak, 14. svibnja i petak, 15. svibnja, bili su rezervirani za festival Prvi prozak na vrh jezika. Nakon dodjele nagrada u četvrtak, u petak se održao okrugli stol na temu 'Nagrada za mlade autore', koju je posjetio i Booksin tim.
Daleko od glamura i sjaja koji prate dodjele nagrada, Caffe U Dvorištu okupio je tridesetak ljudi, dio književne klike koja redovito pohađa takve događaje. Naravno, naišla je i koja izgubljena duša u potrazi za toplim napitkom tog sparnog i kišnog popodneva, koja je uz cijenu čaja ili kave dobila priliku poslušati razgovor troje književnih urednika.
Na okruglom stolu sudjelovali su Kruno Lokotar, idejni začetnik ovog festivala udruženih snaga nagrađenih autora do 35 godina starosti, te njegovi 'suborci' u nastojanju da se formira platforma za predstavljanje i poticanje mladih autora na stvaralaštvo, Neven Ušumović i Vladimir Arsenić.
Iako se okrugli stol održao u vrlo opuštenoj atmosferi s vrlo zabavnim dosjetkama i komentarima, okupljeni su mogli čuti zaista tužnu istinu o deficitu kvalitetnog književnog stvaralaštva u jeku masivne kulturne proizvodnje. Književna scena zagušena je kulturnom hiperprodukcijom čije načelo, čini se, biva krilatica postmoderne, sve prolazi, koja neminovno briše granice između kvalitete i šunda. 
Ovakav festival nastojanje je da se potakne književno stvaralaštvo mladih autora koji bi time imali priliku djelovati uz mentorstvo već etabliranih autora, jer kako tvrdi Neven Ušumović, mladim autorima je potrebna kritika kako bi dobili povratnu informaciju o svojem radu, te kontinuirana izdavačka podrška. S time se složio i Vladimir Arsenić koji je u više navrata naglasio nedostatak generacijske književne kritike koja je temelj kulturne reprodukcije.
Jedan od pozitivnih primjera za njegovanje književnog stvaralaštva i afirmaciju mladih autora jest Istarska kulturna agencija koja ima posredničku funkciju. Ona organizira brojne edukacije za izradu i provedbu projekata kojima se novac Europske Unije može iskoristiti za poticanje kulture. IKA tako prikuplja financijska sredstva za mlade autore, potičući ih na stvaralaštvo, te pomaže uspostaviti odnos između pisaca i urednika kako bi se olakšao proces izadvaštva, rekao je Neven Ušumović. 
Vladimir Arsenić je naglasio kako velike izdavačke kuće imaju tendenciju nestajati sa scene dok je sve veći slučaj pojavljivanja mladih, nezavisnih izdavača. "Izdavaštvo nije skup biznis, stoga mladi ljudi trebaju sami uzeti stvar u svoje ruke."
Na pitanje o tome ima li dovoljno nagrada, svi su se govornici okruglog stola složili: nagrada ima previše, ali je premalo onih relevantnih. Takav slučaj nalazimo i u pozamašnoj količini časopisa koji izlaze na hrvatskom tržištu. Kako objašnjava Arsenić, u Hrvatskoj izlazi 70 časopisa koji ničemu ne služe. Kada bi se broj časopisa smanjio na deset, onih relevantnih, bilo bi više novaca – kvaliteta, a ne kvantiteta. Svakako minimalno jedan časopis treba biti od mladih i za mlade, ističe Arsenić.
Težnja je ovog festivala da istakne važnost podrške koja je mladim autorima nužna. Trebamo poticati kreativne mlade snage u njihovom stvaralaštvu, a za to treba iznaći nove načine financiranja i međusobne suradnje različitih institucija. Ali ništa nije nemoguće ako se umrežimo i djelujemo zajedno.
Ovakav festival možda nije novost na književno-kulturnoj sceni Zagreba, no to ne umanjuje njegovu važnost. Svaki prostor u kojem se mladi autori imaju prilku istaknuti te predstaviti svoje radove, dobrodošao je. Festivalski napori da se educira javnost o deficitu kvalitetnog književnog stvaralašta zasigurno će ohrabriti neke posjetitelje da realiziraju svoj kreativni potencijal te stvore nove kontakte koji će im u tim nastojanjima pomoći.

Marta Jagušt
foto: Facebook

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
Možda će vas zanimati
Video
Homepage 212962981 350969559733007 5447315396438874434 n 09.07.2021.

Dramatizacija zbirke poezije 'Patnje mlade Hane' Katje Gorečan

Na Booksi u parku u sklopu festivala Prvi prozak na vrh jezika održana je dramatizacija zbirke poezije 'Patnje mlade Hane' Katje Gorečan.

Intervju
Homepage mim 01.07.2021.

'Mogla bih u svakoj priči vikati na sav glas.'

S dobitnicom Nagrade Prozak za 2020. godinu, Mimom Juračak, o književnosti, životu u Sisku i društvenom angažmanu razgovarala je Sandra Pocrnić Mlakar.

Kritike
Homepage hannah busing zyx1bk9mqma unsplash 24.11.2020.

Starovremenska i svevremenska zbirka

'Fantomska bol' Marine Gudelj boluje od svih onih bolesti od kojih boluju prve zbirke priča, ali ima svoje blistave momente i ozbiljan potencijal.

Piše: Vladimir Arsenić

Video
Homepage sta a2 02.09.2020.

VIDEO: Prvi prozak na vrh jezika - Staša Aras

Na Prvom prozaku na vrh jezika na Booksi u parku gostovala je Stanislava Nikolić Aras.

Piše: Booksa

Video
Homepage 1 24.08.2020.

VIDEO: Prvi prozak na vrh jezika - Sara Kopeczky Bajić

Na Prvom prozaku na vrh jezika na Booksi u parku gostovala je Sara Kopeczky Bajić.

Piše: Booksa

Video
Homepage 107596299 3107951985955120 8188510763913629198 o 20.08.2020.

VIDEO: Prvi prozak na vrh jezika - Lana Bojanić

Na Prvom prozaku na vrh jezika na Booksi u parku gostovala je Lana Bojanić.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu