Novo radno vrijeme kluba Booksa: utorak - subota od 10 do 18h; nedjelja od 10 do 15h.
Piše: Booksa Booksa

VIDEO: Učitavanje: Stefan Markovski

Large stefan markovski   macedonia  1
Srijeda
17.06.2020.


Nakon što su nam u proteklih nekoliko tjedana predstavili autore i autorice iz regije, BiH, Slovenije, Srbije: Barbaru Delać, Nikolu Rončevića, Ninu Kremžar, Milicu Milosavljević, Vigor Vukotić i Martin Majcenović, voditelji tribine Učitavanje, svoje književno putovanje po regiji završavaju u Makedoniji razgovorom sa Stefanom Markovskim, koji je moderirao Vigor.

Video pogledajte u nastavku, a ulomak iz romana Heretična pisma pročitajte na linku.

Stefan Markovski (Djevdjelija, Makedonija,1990) suvremeni je makedonski pisac i pjesnik. Objavio je knjige Jednosmerno (roman, 2009), Apeiron ( poezija 2010), Za neke uspone nekadasnjošti (poezija 2010), Hijerarhiјska evolucija svesti (psihologija i teorija uma, 2012), Meta(de)konstrukcija i opšta filozofija (filozofija, 2012), Sreća je glagol (psihologija i filozofija, 2013), Prodavač vetra i magle i druge priče (kratke priče i dramski tekst, 2015), In Nomine (poezija, 2016), Sivo sijaju vasioni (poezija, 2016), Smrt doleće nasmejana (kratke price, 2017), Po tragu belog grifona (poezija, 2018), Eretička pisma (roman, 2018), Majstori za ogledala (drama, 2019), Potencijali zanra krimi-drama preko scenario za igrani film Zovem se Sloboda (magistratura, 2019). Uređivao je i projekt Metrički karavan, a aktualan je glavni i odgovorni urednik casopisa Savremenost. Diplomirao je na Katedri za Opštu i komparativnu književnost pri Filološkom Fakultetu "Blaže Koneski" i na Institutu za Filozofiju pri Filozofskom Fakultetu pri UKiM i je magistrirao na Fakultetu za Dramske Umetnosti – smer Filmsko i TV scenarijo. Član je Društva pisaca Makedonije, Makedonskog centra pri Internacionalnom Teatarskom Institutu (ITI) i poetske platforme Versopolis. Autor je scenarija za kratkometražne i serijske filmove, kao i tekstova za melodije. Redovno objavljuje eseje, studije i radove iz područja književne teorije i filozofije. Dobitnik je nagrada za prozu, poeziju i esej, medju kojima "Petre M. Andreevski" za roman,  "Makedonska književna avangarda" za zbirku priča, "Krste Cacanski" za zbirku priča, "Bele zore" za poeziju, nagrade "Književno pero" i "Goran Bujić" HKD-a, nagrada Makedonske Akademije Nauka i Umetnosti (MANU) za priču, priznanje Opstine Djevdjelije "7-mo Novembarska nagrada" i dr. Dio njegovog stvaralaštva je preveden i objavljen na više jezika. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu