Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.
Close
Page arrow
Piše: Booksa

VIDEO: Razgovor s Édouardom Louisom

Large aasja i ed Asja Bakić i Édouard Louis
Utorak
31.03.2020.


Multimedijalni institut i Subversive festival u suorganizaciji s Booksom u svibnju 2019. u Zagreb su doveli francusku književnu zvijezdu Édouarda Louisa, intelektualaca i pisca čiji su romani i stavovi izazvali ogroman interes francuske i međunarodne javnosti. Povod gostovanju bio je prijevod romana Raskrstimo s Eddyjem (prev. Ita Kovač, Naklada Oceanmore, 2019.).

Njegova posljednja knjiga Tko je ubio mog oca (2018.), nedavno objavljena i u hrvatskom prijevodu Zlatka Wurzberga također u izdanju Naklade Oceanmore, pronicljivo je čitanje klasne raslojenosti i suvremenog obiteljskog života. Louis piše autofikciju, ali čitateljima ne dopušta intimizaciju s vlastitim likovima jer je njihova osnovna zadaća da rasvijetle probleme francuskog društva u kojem privatne traume nikad nisu osobna stvar, već dio puno šire slike: antagonisti nose imena konkretnih političara, a žrtve su često i same zlostavljači. Pripovjedni glas francuskog autora odjeknuo je prvim romanom Raskrstimo s Eddyjem (2014) kojim je Édouard Louis osvojio svjetsku publiku. Status književne zvijezde autor potvrđuje svojim drugim romanom Povijest nasilja (2016). 

Édouard Louis o svom je pisanju, autobiografiji, kontroverzi, javnoj izloženosti i drugim temama razgovarao s književnicom Asjom Bakić

Napominjemo da je razgovor na engleskom jeziku bez prijevoda.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu