Booksa je na godišnjem od 18.7. do 30.8.! / Booksa is closed from July 18th until August 30th!
Close
Page arrow

Razgovor o kolaborativnoj zbirci priča 'Nastavi priču'

Large img 20210612 201258 1
Srijeda
14.07.2021.

U suradnji s udrugom Skribonauti u parku ispred Bookse održan je se razgovor o prvoj kolaborativnoj zbirci kratkih priča Nastavi priču.

U razgovoru su sudjelovale Maša Kolanović, Korana SerdarevićJasna Jasna ŽmakPaula Zore i Luiza Bouharaoua, a vodila ga je MIljenka Buljević. Ona je s autoricama i pokretačicama inicijative razgovarala o ovoj zbirci, o inicijativi Skribonautica, otvaranju tema, prijateljstvima, novim iskustvima i izazovima, ali i o slobodnim stranicama na kraju knjige.Zbirka Nastavi priču sadrži 12 priča koje je na temelju fragmenata nastalih na Književnom klubu i radionici kreativnog pisanja u Ženskoj kaznionici u Požegi napisalo 12 spisateljica, i to: Marija AndrijaševićStaša ArasLana BastašićIvana Bodrožić, Maša Kolanović, Tanja MravakMarija Rakić Mimice, Korana Serdarević, Nora Verde, Jelena Zlatar Gamberožić, Jasna Jasna Žmak i Luiza Bouharaoua.

Dvanaest autorica - majstorica kratke priče kod nas, miljenice kritike i publike, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih nagrada, u ovoj su se knjizi našle pred do sada nepoznatim zadatkom da nastave tuđu priču, priču zatvorenica. Priče u ovoj knjizi tematiziraju ženska i pokoje muško iskustvo različitih oblika zatvorenosti: od tjelesne i emotivne, preko obiteljske do društvene. Oboružani snagom, izdržljivošću i osjećajnošću, junakinje i junaci ovih priča izlaze iz splitskih predgrađa, novozagrebačkih stambenih blokova, tijesnih domova i kaptolskih WC-a, i kreću na fikcionalno putovanje čiji je glavni cilj izboriti prostore slobode.

Ova zbirka priča rezultat je projekta udruge Skribonauti za koji je udruga dobila nagradu za društvene inovacije SozialMarie 2020. Sam proces nastanka priča kroz organiziranje čitalačkog kluba i radionice kreativnog pisanja osnaio je zatvorenice i pružio im alate za razvijanje samoizražavanja kroz umjetnost i kulturu, omogućio humanizaciju života u zatvoru te doveo u pitanje predrasude i predstavio javnosti drugačiju sliku zatvorenica. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu