Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Predstavljanje knjige 'Furam feminizam' Lamije Begagić i Marine Veličković

Ponedjeljak
18.03.2024.

U Booksi je predstavljen priručnik Furam feminizam (priručnik za cure, a zašto ne, i za dečke) (AGM, 2023).

Kruno Lokotar, urednik knjige ovako je opisuje: "Furam feminizam (priručnik za cure, a zašto ne, i za dečke) prvotno je objavljen 2016. godine u Sarajevu. Naknadno je objavljen u Beogradu, s lokalnim jezično-motivskim adaptacijama, tako je priređen i za hrvatsko izdanje. Protagonistkinja Likica ima 13 godina, solidnog je socijalno-društvenog statusa, upravo je dobila prvu menstruaciju i piše blog o stvarima koje je se tiču i koje je zbunjuju. Blog je zabavan, duhovit i vrlo iskren, gušt je čitati njezin mladalački ležeran suvremeni jezik, urbani sleng, sve skupa pravi „Blogom dani uvid u teme rodne ravnopravnosti“. To je pak tema koja se proteže kroz sve sfere društva i tiče se – svih. Ukratko, bešavni spoj literature i didaktičke alatke, a bez alata, znamo, nema zanata, ni obavljanja zahtjevnog posla dosezanja, ne samo rodne, ravnopravnosti. Ni slobode."

Na predstavljanju su sudjelovale: Lamija Begagić, autorica; Sana Perić koja je knjigu adaptirala; Jasmina Smajlović, 2. A, koja je o knjizi već pisala i Kruno Lokotar, urednik.

"Likica nas sve navodi da se zapitamo o stvarima koje se tako često uzimaju zdravo za gotovo: Zašto se kaže da kućanice ne rade ništa, ako obavljaju jako puno kućanskih poslova? Je li pravedno to što učiti kineski i trenirati plivanje mogu samo ona djeca kojima to roditelji mogu platiti? Što je to kontracepcija? Trebamo li se sramiti kada kupujemo menstrualne uloške? Te probleme Likica itekako osjeća na svojoj koži, ali joj je teško samoj pronaći odgovore, a ne nalazi ih ni u školi. Stoga ih traži kod sestre, roditelja, tetke, na internetu i u knjigama, a nadamo se da ćete vi neke od odgovora na vaša pitanja pronaći upravo u ovoj knjizi i da će vas ona potaknuti na neka daljnja razmišljanja i propitivanja. (Iz Predgovora Sane Perić i Milene Ostojić)

O knjizi je za Booksa.hr pisala Anja Tomljenović.

Možda će vas zanimati
Video
05.07.2024.

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Na Booksi u parku voditeljica tribine 'Eks/poniranje' Dora Levačić razgovarala je s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović.

Video
26.06.2024.

Razgovor s Magdalenom Blažević

Gošća Booksine tribine bila je Magdalena Blažević, prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja finalistkinja nagrade tportala za roman godine.

Video
20.06.2024.

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Druga ovogodišnja tribina "Književna perspektiva" bila je posvećena online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka.

Video
17.06.2024.

Poetomat: Karla Kostadinovski

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski odgovorila je na neka važna pitanja Lare Mitraković.

Video
13.05.2024.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na neka važna pjesnička pitanja: što je bilo prije – pjesnik ili pjesma, koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana, je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži, i brojna druga!

Video
06.05.2024.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Istraživački trio predstavio je tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu