Page arrow

Poezija na živo: Damir Šodan

Large untitled design  6
Srijeda
30.11.2022.

U drugoj ovogodišnjoj Booksinoj tribini Poezija na živo gostovao je pjesnik i prevoditelj poezije Damir Šodan. 

Na tribini je Damir čitao pjesme iz još neobjavljene zbirke poezije Život s maskom i razgovarao o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.  Jesu li uspjeli u namjeri - saznajte u videu!

Damir Šodan (Split, 1964), pjesnik, prevoditelj, urednik i nagrađivani dramski pisac,  diplomirao je engleski jezik i opću povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je pjesničke knjige Glasovne promjene, Srednji svijet, Pisma divljem Skitu, Café Apollinaire, Unutarnji neprijatelj i Gavran, Buddha, Yamaha, zbirke dramskih tekstova Zaštićena zona i Noć dugih svjetala, antologiju suvremene hrvatske stvarnosne” poezije Drugom stranom (2010), kao i antologiju suvremene europske poezije Ima li pjesnika u Monte Carlu (2022). U prijevodu je predstavio mnoge sjevernoameričke pjesnike (Charles Simic, Raymond Carver, Charles Bukowski, Richard Brautigan, Leonard Cohen, Frank O'Hara i dr.). Član je uredništva časopisa Poezija (Zagreb) i www.enklava.rs (Beograd), poezija mu je prevedena na brojne jezike, uključujući kineski, korejski, arapski, hebrejski i galicijski, a zasebne knjige izabranih pjesama objavio je u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji (Satori u crvenoj četvrti, Enklava, Beograd, 2019). Uvršten je u američku antologiju New European Poets, francusku Les Poètes de la Méditerranée i britansku World Record te A Hundred Years' War. Član je HDP-a i Hrvatskog centra P.E.N.-a. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim pjesničkim skupovima i festivalima, od Kine do Latinske Amerike, te kao predavač gostovao na Sveučilištu Columbija u New Yorku i na Koledžu Sierra Nevada u SAD-u. Dvadesetak godina radio je kao prevoditelj za Ujedinjene narode u Nizozemskoj, a sad je slobodni književnik i književni prevoditelj. Posljednjih godina sve više živi u rodnom Splitu.   

Možda će vas zanimati
Poezija
Homepage amer mughawish xazzlpa6uoe unsplash 22.11.2022.

Skice za portret velikog čovjeka

Ususret gostovanju na tribini 'Poezija na živo' donosimo novu, neobjavljenu pjesmu Damira Šodana, koja će se naći u njegovoj idućoj zbirci naslova 'Život s maskom'.

Kritike
Homepage 15129086203 ed7e8038c0 z 27.05.2019.

Pomicanje crte

Pjesnička zbirka 'Unutarnji neprijatelj' Damira Šodana dosljedno i vrlo vješto iščašuje stvarnost.

Piše: Lucija Butković

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu