Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Četvrtak
20.06.2024.

Druga ovogodišnja tribina Književna perspektiva, prvog dana Bookse u parku, bila je posvećena online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka. One su efikasan način kojim se omogućava jednostavan pristup brojnim publikacijama iz raznih područja znanosti i umjetnosti te se na taj način nastoje preskočiti i doskočiti razna ograničenja koja kod pristupa tim tekstovima potencijalno mogu postojati, čime postaju bitan faktor u daljnjoj demokratizaciji polja umjetnosti i znanosti. 

Gosti, dramaturginja i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Jasna Jasna Žmak te istraživač i teoretičar Tomislav Medak pokušali su odgovoriti na to kako i zašto nastaju te kako opstaju online knjižnice i baze; kako funkcioniraju te koji su izazovi i prepreke njihovu nesmetanu radu; kakvu perspektivu otvaraju neke nove tehnologije u kontekstu interneta koji se sve više zatvara i ograničava te imamo li razloga za optimizam. Tribinu je moderirao Matija Prica.

Jasna Žmak radi kao dramaturginja, istraživačica i psihodramatičarka, piše tekstove za izvedbu, kratke priče i kritičke tekstove. Izvanredna je profesorica na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na poslijediplomskom Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih studija, kulture i filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa temom izvedbenog predavanja, u velikoj mjeri zahvaljujući upravo piratskim bazama podataka koje se zalažu za slobodu znanja.

Tomislav Medak je istraživač s doktoratom o tehnopolitici i planetarnoj ekološkoj krizi stečenim pri Centru za postdigitalne kulture Sveučilišta u Coventryju. Član je teorijskog i izdavačkog tima Multimedijalnog instituta, supokretač projekta Piratska skrb, a donedavno i umjetnik u izvedbenom kolektivu BADco.

 

Program Booksa u parku podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
05.07.2024.

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Na Booksi u parku voditeljica tribine 'Eks/poniranje' Dora Levačić razgovarala je s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović.

Video
26.06.2024.

Razgovor s Magdalenom Blažević

Gošća Booksine tribine bila je Magdalena Blažević, prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja finalistkinja nagrade tportala za roman godine.

Video
17.06.2024.

Poetomat: Karla Kostadinovski

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski odgovorila je na neka važna pitanja Lare Mitraković.

Video
13.05.2024.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na neka važna pjesnička pitanja: što je bilo prije – pjesnik ili pjesma, koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana, je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži, i brojna druga!

Video
06.05.2024.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Istraživački trio predstavio je tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske.

Video
29.04.2024.

Eks/poniranje: Eva Simčić

S Evom Simčić razgovarali smo o romanu "Četiri lakta unutra" te brojnim povezanim i nepovezanim temama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu