Page arrow

Književna perspektiva: Nacionalna strategija poticanja čitanja

Large untitled design   2024 01 15t133034.710
Ponedjeljak
15.01.2024.

Tema razgovora na posljednjoj ovogodišnjoj Književnoj perspektivi bila je Nacionalna strategija poticanja čitanja, koja se provodila od 2017. do 2022. godine. Potaknuta kontinuiranim, poražavajućim rezultatima istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj, Strategija je trebala stvoriti preduvjete te pokrenuti konkretne projekte kojima bi se to stanje počelo mijenjati. 

Kakva je situacija šest godina nakon početka provedbe te godinu dana od njezina završetka; koji su uzroci loših čitateljskih navika Hrvatica i Hrvata te koje su posljedice takvog stanja; koji su bili ciljevi Strategije te kako ih se nastojalo ostvariti; jesu li ta nastojanja bila uspješna i kakvi su rezultati, samo su neka od pitanja na smo na tribini pokušali dati odgovor. U razgovoru su sudjelovali Korana Svilar, spisateljica i gimnazijska profesorica te Igor Medić, znanstveni suradnik Staroslavenskog instituta te nekadašnji gimnazijski profesor. 

Razgovor se odvio u sklopu tribine koju vodi književni kritičar Matija Prica. Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage 10582752 3x2 940x627 04.02.2021.

Najbrži prst, najsporije promjene

"Godina čitanja" nije najbolje počela za one koji se književnošću i čitanjem bave.

Piše: Matija Prica

U fokusu
Homepage 2giammarco boscaro ewpbnxrhfti unsplash 12.01.2021.

Prijeći s riječi na djela

Analizirali smo trenutno stanje provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Piše: Matija Prica

U fokusu
Homepage famili 13.02.2018.

Maglovita strategija reanimacije čitanja

'Nacionalna strategija poticanja čitanja' Hrvatskoj je zasigurno bila potrebna, ali u ovom obliku sadrži niz slabosti.

Piše: Booksa

Urednički komentar
Homepage conductor 18.11.2017.

Stvar senzibiliteta

Književna politika dosad nije imala jasan okvir, ali teško je vidjeti kako će ga 'Nacionalna strategija poticanja čitanja' postaviti.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage 8066863117 61b1ccbd93 z 26.05.2015.

Velike vizije i relativno konkretne mjere

Ministarstvo kulture je objavilo 'Prijedlog Nacionalne strategije poticanja čitanja', što nas je potaknulo na čitanje i temeljitu analizu prijedloga.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage 6070964678 54d66e6f7a z 24.03.2015.

Hoćemo li čitati?

Uskoro će Ministarstvo kulture objaviti Nacionalnu strategiju za poticanje čitanja. Zašto se strategija donosi? I na čemu se temelji?

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu