Page arrow

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Large untitled design   2023 11 02t182326.969
Četvrtak
02.11.2023.

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki koje nastupaju s manje ili više feminističkim stavovima. Koja je u tom kontekstu uloga regionalnog književnog izbora "Štefica Cvek" - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Dara Šljukić istaknula je važnost kritičkog pristupa svakom tekstu, pa i onima koji uđu u uži izbor "Štefice Cvek", a kao konačan ishod "Štefice" vidi promjenu onoga što je očekivano u književnom polju. 

Maja Abadžija istaknula je kako je "Štefica Cvek" prirodan odgovor na mizogine ispade i sistemsku nejednakost u književnom polju, a kao njenu ključnu ulogu vidi da i ono što je književno uspješno kritički sagleda.

U razgovoru je bilo riječi i o "Antištefici" kao potencijalnom načinu progovaranja o negativnim fenomenima u književnosti, kriterijima prilikom žiriranja, odabranim knjigama i brojnim drugim temama.

Booksa · Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Glazba: 3 am West End, statusq, izvorlicenca.

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage untitled design   2023 11 27t114006.041 27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Kritike
Homepage warren rpb97pniuz8 unsplash 11.07.2023.

'Ofelija, baštovanka': Što slijedi kad se vrt prekopa?

'Ofelija, baštovanka' Nikoline Todorović sadržaj smješta u različite slojeve jezika, istražujući njegovu dubinu i prohodnost.

Piše: Lucija Butković

Video
Homepage img 0146 07.06.2023.

Štefica Cvek u dijalogu: Marić, Šumić, Trifunović

Na petom u nizu događaja 'Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama' u Booksi su gostovale spisateljice Mihaela Šumić i Senka Marić te prevoditelj Aleksandar Trifunović.

Podcast
Homepage untitled design  18 17.05.2023.

Booksin podcast: 'Lakše nam je zajedno!'

An. Fazekaš, Dara Šljukić i Maja Abadžija iz kolektiva 'Pobunjene čitateljke' rekle su nam ponešto o aktualnoj crowdfunding kampanji, novostima u nagradi 'Štefica Cvek' i ovogodišnjem procesu nagrađivanja.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
Homepage booksin podcast 16.11.2022.

Booksin podcast: 'Procvat kritike danas?'

U drugoj epizodi podcasta snimljenog usuret Booksinom kritičarskom kolokviju razgovarali smo s kritičarkama i kritičarem Anom Fazekaš, Dunjom Ilić i Matijom Pricom.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
Homepage booksin podcast 14.11.2022.

Booksin podcast: 'Nije nikad bilo zlatno doba kritike'

S kritičarkama Majom Abadžija i Lamijom Milišić te Daliborom Plečićem razgovarali smo o književnoj kritici.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu