Page arrow

Moodrina (ulomak)

Large pexels bithin raj 1579192

Foto: Pexels.

Četvrtak
10.06.2021.

Ususret gostovanju na književnoj tribini Učitavanje donosimo ulomak iz priče Moodrina Luke Ivkovića.

Moodrina (ulomak)

Javio se sinoć, tik pred san. Ovaj put u tamno modroj, kao dubina plavoj kabanici što mu je davala posebno težak izraz hladnog, ribarskog utega pritisnutog na meku kožu trbuha.

Još nisam bio ugasio svijeću kraj kreveta. On je obasjan sa mnom i malom sobom, stajao savršeno miran kao da i nije tu ili je tu već jako dugo.

Prsti na nogama stisnuli su se od hladnoće pa sam šušnuo debelim pokrivačem pokušavajući ih zagrijati trljanjem o madrac. Ni tada se nije pomaknuo pa sam se okrenuo i puhnuo u svijeću.

Ne znam koliko je stajao u mraku ni je li ga više tamo uopće bilo, nisam čuo korake ni vrata. Možda je nestao s plamenom i doći će sutra kad ga pred spavanje opet zapalim, a možda je tek sad oživio, spojio se s mrakom, raspršio i natkrilio moj ukočeni krevet tišinom i snom.

 

Čulo se samo pucketanje vatre iz peći kad je jutarnja magla zajedno s njim upala kroz vrata. Jutros je na sebe navukao kapuljaču boje kasne jeseni, donio dvije šake kukuruza i usuo ga klokotanjem u lonac s vodom. Izišao je prije mene, prije sunca, a sad zašao kraj peći u oblak topline dok mu se s mokrih koljena pušila maglica. 

Ne znam kada smo bezglasne pokrete zamijenili čistom šutnjom, ali i nema neke razlike. Dovoljan je pogled. Biti će pravo čudo ako jednom netko od nas progovori jezikom kojeg smo još kao djeca naučili. 

Na tren je sklopio kapke, a onda je taj tren trajao sve duže dok mu nije povio glavu pa sam u vatru ubacio još dvije cjepanice, izuo mu promočene čizme, skinuo vlažne čarape i hlače i navukao mu svoje ugrijane. Kad sam se vratio obučen iz sobe kukuruzni zubi grickali su lonac.

Spavao je čvrstim snom pod svojom tamnom kapuljačom i znao sam da imam pola sata prije nego juha bude gotova.

(...)

Luka Ivković rođen je u Šibeniku 1999. godine. Student je agroekologije na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do sada objavljivao na portalima StraneKritična masa, Čovjek – časopis, uvršten u zbornik Rukopisi 43 i 44, ušao u širi izbor za Prozak 2018, sudjelovao na tribini Rani radovi u Močvari.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design  3 26.05.2022.

Učitavanje: Marina Negotić i Ignac Ratković

Na svibanjskom izdanju tribine 'Učitavanje' gostovali su prozaistica Marina Negotić i pjesnik Ignac Ratković.

Video
Homepage 279551677 523169955923395 511909098568880592 n 05.05.2022.

Učitavanje: Antonio Karlović i Tomislav Augustinčić

U posebnom izdanju tribine 'Učitavanje' na Noć knjige gostovali su Antonio Karlović i Tomislav Augustinčić.

Poezija
Homepage erik mclean pgtsogzn9wm unsplash 22.04.2022.

Antonio Karlović - izbor pjesama

Antonio Karlović gostovat će na tribini 'Učitavanje' i tim povodom donosimo izbor njegovih pjesama.

Poezija
Homepage lucas sankey orfhtn5bbtm unsplash 21.04.2022.

Tomislav Augustinčić - izbor pjesama

Ususret gostovanju na tribini 'Učitavanje', donosimo izbor jedne objavljene i dvije rukopisne pjesme Tomislava Augustinčića.

Poezija
Homepage peter yost ah9tydidlka unsplash 16.03.2022.

Roko Relić - izbor pjesama

Ususret gostovanju na tribini 'Učitavanje', donosimo izbor pjesama Roka Relića: 'Gdje je nestao Che Guevara?', 'Plavo-smeđe', 'Neka je budala zapalila svijet' i 'Murphyjeva zakonska pitanja'.

Poezija
Homepage victoria strukovskaya mihsjirlvpg unsplash 14.03.2022.

Ines Kosturin - izabrane pjesme

Ususret gostovanju na književnoj tribini 'Učitavanje', donosimo izbor pjesama Ines Kosturin iz zbirke 'Herbarij': 'Dječje slabosti', 'Prepoznajem u sebi sve više', 'Vještina završetaka' i 'Običaji'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu