Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
Piše: Booksa

Nekoliko misli o čitanju ovdje i sada: A.Z. Stolica

Large brezik   horizontalna Foto: Katarina Zlatec
Ponedjeljak
20.04.2020.


Idealno je vrijeme za klasike koje nas je sram nositi po javnom prijevozu jer će drugi skužiti da ih nismo čitali. Idealno je vrijeme i za Moju borbu – ljubomoran sam na sve koji nisu još pročitali – pravi je trenutak da proživimo cijeli jedan život – naš život, ne Knausgaardov. Preporučio bih i aplikaciju za audioknjige book&zvook na koju sam nedavno naišao – kombinacija naslova knjiga i ljudi koji ih čitaju zvuči kao pjesma: Živko Anočić čita Sjećanje šumeMiki Manojlović čita Grobnicu za Borisa DavidovičaMustafa Nadarević čita Sarajevski MarlboroDarko Cvijetić čita Schindlerov liftNebojša Glogovac čita Komo...

Čitajte i Booksu i ljude oko Bookse – mog dragog bivšeg urednika Luku Ostojića (Upomoć, pročitali smo knjigu!) i mog jednako dragog novog urednika Andriju Škaru (Dva prsta iznad gležnja), Ružicu Aščić (Dobri dana nasilja); čitajte i vrhunsku poeziju Monike HercegMarije Dejanović, Gorana MilakovićaAlmina KaplanaMarije AndrijaševićMarka PogačaraAnke ŽagarBorisa Marune kojeg se više nigdje ne može kupiti, ali mnogo dobre poezije može se naći danas na internetu. A tu su i dobri (sad već stari) blogovi od kojih je meni najdraži onaj Sane Perić, čaroban tekst od golog života, koji uskoro izlazi složen u knjizi.

Meni karantena nije otvorila mnogo više vremena nego sam imao prije jer radim online, pa ni ne čitam puno više nego prije. Trenutno čitam Povratak u Reims Didiera Eribona i egzilantska iskustva Dubravke Ugrešić i Semezdina Mehmedinovića koja su upravo objavljena u pdf verziji pa je zgodno ovako za podijeliti.

Čitam i neke klasike koje nisam čitao, ali neću reći koje, nego ću se, kad sve ovo prođe, praviti da sam ih pročitao odavno.

***

Ante Zlatko Stolica rođen je 1985. u Splitu, odrastao na Sućidru, živi u Bistri, radi u Zagrebu. Diplomirao je hrvatski jezik i filozofiju. Autor je nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova; koscenarist je Kratkog izleta, dobitnika Zlatne arene za najbolji film 2017. Na portalu je pisao Mikropriče.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu