Srijeda
10.12.2008.

Začitavanje: 'Lavanderman'
A+ A-

- Barba Boris, kako je to išlo sa sigurnin sekson u vaše vrime?
- Eee, moli moj! To  ti je bilo ovako... Obučeš bile gaće na rigu, espadrile na noge, lipo se obriješ, novonjoš s Pino silvestre, staviš bilo koje španjulete u škatulu tvordog carvenog Malbora, vazmeš Rejbanke i kad si se parćo pravac disko! To ti je onda bi siguran sex! 100 %

Šesnaest godina nakon Super Hrvoja, Hrvatska je dobila novog superheroja. Dok je onaj prvi branio domaće tlo od najezde zlih Knindži, ovaj drugi, u duhu Mucalove pjesme, svim šilama širi evropsko jedinstvo. Kao i svaki superheroj koji drži do sebe, i ovaj je svoje super-moći dobio u nesvakidašnjoj nezgodi – eksploziji kotla lavande. Osim lavandinog mirisa, sposobnosti da tjera komarce i moljce, dobio je moć liječenja gihta, reume i svakojakih boljki koje nagrizaju hvarsko pučanstvo. Tako je rođen Lavanderman koji, ogrnut žutom dekom i odjeven u ljubičasti kostim, na svojoj vespi paradira hvarskim krajobrazima, pomaže ženama u nevolji i u zadimljenim birtijama gnjavi turiste lovačkim pričama iz svojih mlađih dana.

Lavanderman je čedo Tonija Favera (tekst) i Vanče Repca (slika), koji su na tridesetak stranica uspjeli iznijeti superherojsku parodiju i autentični prikaz hvarskog života i svih njegovih pikanterija; od birtaške svakodnevnice, gastarbajetrskih problema i otočkih razmirica do radosti života koja ponešto podsjeća na onu pjesmu TBF-a 'Odjeb je lansiran'. Premda nalikuje na fanzin, napravljen u domaćoj radinosti, a ne na ozbiljno strip izdanje na kakve smo navikli u posljednjih nekoliko godina strip-izdavaštva na ovim prostorima, valja spomenuti kako je Lavanderman doživio svoje drugo izdanje koje ste mogli nabaviti na ovogodišnjem CRŠ-u, što je već samo po sebi činjenica vrijedna pozornsoti. Ni Faver ni Rebac ne opterećuju se previše sa stripovskom tradicijom (premda je poznavanje iste očevidno), već im je stalo ponuditi publici upečatljivo lice koje će predstavljati Hvar i Hvarane bolje od bilo kakve turističke brošure, ili tendecioznih napisa po novinama ili knjigama. Jedina zamjerka jest ona da je strip prekratak i taman kad se uživite u atmosferu i likove shvatite kako strip završava i kako, barem zasad, nema dalje.

Pisan hvarskom čakavicom prilično izravnog izraza (Borise jebeti mater otvor! Ol' ne vidiš da je sve išlo ukurac!), strip bi mogao odbiti pokojeg sjevernjaka nanaviklog na dijalektalno leksičko bogatstvo juga, kao i pokojeg moralnog čistunca, no svima ostalima pokazat će kako Hrvati, raširenoj predrasudi unatoč, imaju smisla za humor i zajebanciju na vlastiti račun.

Kako je ovdje ipak riječ o superherojskom stripu, tako je u skladu sa tradicijom najavljen i nastavak. U svibnju 2009. izlazi drugi broj pod naslovom Lavanderman susreće Korta Magarezea.

U međuvremenu svoj primjerak novoga hrvatskog junaka možete nabaviti preko e-mail adrese pityeia@dalmacijaland.com

Matko Vladanović

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.