Srijeda
30.09.2015.

Đavolji stroj revolucije

naslov knjige Gutenbergov učenik autor Alix Christie
izdavač Šareni dućan (Koprivnica) godina izdanja 2015. prevoditelj Domagoj Čavrak (engleski)Extra_large_zvjezdana_christie
Gutenbergova 'Biblija', 1455. (Foto: Patrik Tschudin, Flickr)
A+ A-
U doba kad je za pomno praćenje sumanutog razvoja tehnologije potrebna poprilična svota novca, ali i znanja, povratak 'korijenima' na prvi se pogled čini čežnjom za nekim jednostavnijim i sporijim vremenima. Nostalgično pomislimo kako je sve bilo puno lakše, bez previše strke i problema. No, ukoliko odlučimo otkriti povijest tiskarstva i svega onoga što je tome prethodilo, ubrzo saznamo kako je tadašnji život bio posve turbulentan, nevjerojatan i ubrzan, gotovo kao naša svakodnevica. I ne čini se nimalo jednostavnijim.
 
Alix Christie, kalifornijska književnica dotad poznata po kratkim pričama, upravo je temom o tiskanju prve knjige odlučila debitirati u svijetu romana. Ta se odluka ni u jednom trenutku čitanja njenog romana Gutenbergov učenik nije učinila pogrešnom ni brzopletom. 
 
Christie se odlučila za paralelni prikaz radnje: u jednom smo trenutku suočeni s mnogobrojnim problemima i nezgodama s kojima su se suočili protagonisti prve tiskare, a u drugom svjedočimo razgovoru glavnog lika Petera Schoeffera i jednog svećenika nekoliko godina nakon uspješnog pothvata. 
 
Čitatelj se pomalo usporenijim početkom uvodi u radnju te tako upoznajemo navedenog Petera Schoeffera koji se na očev zahtjev vraća u rodni kraj. Poprilično nevoljko, s obzirom na svoju dotadašnju karijeru prepisivača, Peter ipak odlučuje ostati uz oca koji je oduševljen, ali i zaprepašten, zamislima i ostvarenjima Johanna Gutenberga. Ušavši u malenu radnju namijenjenu velikim Gutenbergovim idejama, Schoeffer ubrzo postaje svjestan kako će mu se život potpuno izmijeniti nakon što se pridruži ovoj podzemnoj 'tvornici'. 
 
I dok s jedne strane njegovog oca brine financijska strana cijele priče (s obzirom da je on Gutenbergov najveći mecena), Petera brine legalnost cijelog poduhvata, ali i budućnost njegova dotadašnja zanimanja. Poprilično mu je teško kreativnost i umjetnost koju stvaraju njegove ruke, baš kao i ruke njegovih kolega, prepustiti nekom đavoljem stroju i nimalo tipičnom profesoru. 
 
Upravo je odnos profesora i učenika ono što pokreće cijelu radnju. Od početnog nerazumijevanja, manjka tolerancije s obje strane i obostrane tvrdoglavosti, odnos Petera i Johanna naposljetku ipak prerasta u određen oblik poštivanja i naklonosti. Johann je svjestan kako je Peterov talent neosporan za napredak stroja koji će promijeniti svijet, a Peter shvaća kako su Johannov genij i glad za slavom i svjetskim priznanjem ono što će cijeli projekt održati do samog kraja. A kad se dva učena i sposobna uma povežu, moguća su samo dva rješenja: ili će opstati i napraviti nešto veliko ili će propasti u potpunosti. 
 
Ipak, iako se na prvi pogled ne čini tako, Johann i Peter neprestano uče jedan od drugoga, nadopunjuju se, a nerijetke trzavice među Johannom i njegovim radnicima pridonose zajedničkoj suradnji, posebice onoj među radnicima. Naravno, kako to uglavnom i biva, učitelj polako postaje učenik, a učenik učitelj.
 
Christiein stil pisanja svojim karakteristikama odaje nesumnjivu pripadnost žanru povijesnih romana, a sama je autorica odlično prenijela atmosferu začetaka tiskarske revolucije, snažne vladavine religijskih magnata i sveopću bogobojaznost. Predodžbom pomalo sumorne svakodnevice, životnost likova još više dobiva na snazi, a cjelokupna radnja na dinamičnosti i dojmljivosti. 
 
Gutenbergov učenik djelo je koje na zanimljiv način prenosi začetak jedne od najznačajnijih revolucija u svjetskoj povijesti, čitatelja upoznaje s manje poznatim likovima i donosi im njihove intimne priče, a samim time ne zazire ni od realističkog prikaza tadašnje političko-vjerske situacije. Johann Gutenberg obilježio je i zadužio svijet, a Alix Christie učinila nam ga je – bliskijim. 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.