Ponedjeljak
27.01.2020.

VIDEO: Bianca Bellova u Booksi
Extra_large_bb
Srđan Sandić, Bianka Bellova i Alen Novosad u Booksi.
A+ A-

Europea je organizirala razgovor s nagrađivanom češkom spisateljicom Biancom Bellovom koja je u Zagreb došla u povodu hrvatskog izdanja njezinog romana Jezero (prevela Katica Ivanković). Razgovor je vodio novinar i pisac Srđan Sandić uz prijevod Alena Novosada.

Jezero, posljednji roman Biance Bellove arhetipska je priča o odrastanju mladog protagonista Namija, koji se bori da preživi u okrutnim uvjetima i koji traga za vlastitim korijenima u zagađenom okolišu svoga opustošenog doma na obali neimenovanog jezera. Tematski je riječ o bajkovitom, zapravo mitskom, simboličkom tretiranju priče. Kronološki je kostur bildungsroman o odrastanju dječaka u surovim uvjetima, no sve što utječe na njegov život vremenski je, a i prostorno ispremetano tako da čitatelj stječe osjećaj da je stvarno riječ o golemom, simultanom mitskom prostoru i vremenu. Prostor se kreće od jezera, koje je zapravo more koje spaja sjever i jug Europe, ali se širi i u pustinjsko područje. Osim narodnih vjerovanja, u tom prostoru kršćanstvo i islam služe kao svojevrsni svjetonazorski orijentir u priči koja neizravno govori i o ruskoj okupaciji i pobuni protiv nje, kao i o uspostavljanju demokracije i pobuni islamskog stanovništva protiv vlasti, koja god bila, sve u istoj zemlji i u istom vremenu, kao da su se vrijeme i prostor zgusnuli u crnu rupu teškog života jednoga dječaka.

Na razgovoru je govorila o motivaciji za pisanje ovakvog romana, o istraživanju i pripremi za pisanje te kako znati kada ima priču, a prokomentirala je i činjenicu da je mnoge kritičare njezin roman iznenadio, preplašio i zbunio. Razgovarali su i o praznovjeru u romanu, porukama koje djelo kao bildungsroman uspostavlja i mnogim drugim temama.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.